Posudi micro:Maqueen robot – izradi – osvoji

Završilo je glasanje za najbolji projekt natječaja POSUDI-IZRADI-OSVOJI.

S ukupno 67 glasova pobjedio je projekt Micro:maqueen battle bots autora Vite Križaića.

Čestitamo pobjedniku na izvrsnom radu i osvojenom 3D printeru Prusa Mini!

Ovdje pogledajte koliko su bodova osvojili svi pristigli projekti.

U nastavku možete pogledati detalje pobjedničkog rada.

Pobjednik natječaja
Ostali projekti

Micro:Maqueen dolazi pomoći ukloniti prepreke na cesti te duginim bojama i porukama podrške na micro:bitovima uljepšava dan stanovnicima Petrinje.

micro:Maqueen je vatrogasni pomagač koji vozeći se po šumi mjeri temperaturu zraka, podatke šalje u vatrogasni centar.

Robot spasioc u ovom projektu mora: - pronaći unesrećene i pružiti im pomoć - pronaći i ugasiti požar - pronaći gdje curi plin i zatvoriti ventil

Robot Volonterko pomaže nakon Velikog potresa.

Autonomno vozilo „Pametni šopingholičar“ 😊 obavlja zadatak kretanjem po stazi (pametnom gradu) te nailazi na mnoge probleme i prepreke…

Dva Maqueen robota plešu i kreiraju svjetlosne efekte prema nasumično generiranim tonovima glazbe.

Projekt je isključivo namijenjen djeci. Točnije pričanju priča djeci na njima zanimljiv način. Može se iskoristiti za bilo koju priču.

O natječaju

IRIM je otvorio kreativno nagradni natječaj POSUDI – IZRADI – OSVOJI u sklopu projekta Digitalni građanin 2.0 u kojem je pozvao sve zainteresirane da korištenjem micro:bita i micro:Maqueen robota izrade svoj projektni rad.

Natječaj je počeo 1. prosinca 2020. i završio 1. veljače 2021. godine, u 23:59 sati.

Tema natječaja je bila otvorena i svaki sudionik je sam odlučivao o tome što će u svom projektu raditi. 

Na natječaj su se mogli prijaviti svi zainteresirani korisnici Izradi! web portala koji su nabavili potrebnu opremu za sudjelovanje te završili sve tečajeve o micro:Maqueen robotu i osvojili micro:Maqueen master bedž. Više o tome pročitajte u dijelu Sudjelovanje u natječaju.

Najbolji rad, odnosno projekt s najviše dobivenih glasova, bit će pobjednik natječaja i osvojit će 3D pisač Prusu Mini i jedan kilogram filamenta.

Kratki opis

Ideja je da osmisliš misiju robota koju on mora izvršiti kretajući se po stazi. Kao što si već pročitao tema natječaja nije određena već je potpuno otvorena i prepuštena mašti, idejama i znatiželji onoga tko se primi ovog izazova. Robot može prevoziti vrijedan teret, biti u svemirskoj misiji, tražiti izlazak iz labirinta ili escape room-a, otputovati vremenskim strojem u prošlost ili budućnost, teleportirati se na različita mjesta. Mogućnosti su neograničene te je na tebi da odlučiš što će biti zadatak robota i kako će ga riješiti te da pri tome nešto novo naučiš i odlično se zabaviš.   

Stazu (arenu/prostor) po kojoj će se kretati robot također osmišljavaš i izrađuješ sam. Izgled i veličina staze nisu zadani. Može nacrtana na papiru, postavljena na podu tvog dnevnog boravka ili dvorišta, izrađena kao maketa ili tlocrt. Bitno je da je povezana sa zadatkom koji robot izvršava. Neka robot savlada stazu korištenjem jednog ili više svojih senzora. Što će staza i uloga robota biti originalnije i složenije, to su veće šanse da dobiješ veći broj glasova i osvojiš 3D pisač.  

Sudjelovanje u natječaju

U natječaju mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe bez obzira na dob koje žele izraditi svoj kreativni projekt sa zadanom tehnologijom.

Uvjet za sudjelovanje je da se osoba registrira na edukacijskom web portalu Izradi! te na njemu završi sve tečajeve za tu tehnologiju, odnosno osvoji master bedž.

Sudionici natječaja međusobno ocjenjuju radove. Svaki sudionik mora dati po jedan glas za njemu tri najbolja rada koje su izradili drugi sudionici. Glasovanje za radove drugih je uvjet za dobivanje nagrade u slučaju pobjede.

Prouči detaljne upute i korake za sudjelovanje u natječaju.

1. Odaberi tehnologiju i nabavi opremu

Nabavi potrebnu opremu za izradu svog projekta. Možda je već imaš kod kuće, u školi, na fakultetu ili kod prijatelja, no odlična je vijest što opremu možeš posuditi i u knjižnici. Pogledaj kartu knjižnica koje imaju micro:bit i micro:Maqueen robot ili preuzmi popis na poveznici ovdje. Otiđi do svoje najbliže i osiguraj sve što ti treba na vrijeme.

2. Educiraj se o tehnologiji putem online tečaja i osvoji master bedž

Uvjet za sudjelovanje u ovom natječaju je da položiš sva tri online tečaja za micro:Maqueen robot i osvojiš micro:Maqueen master bedž. Tečajevi su besplatni i možeš ih pronaći na edukacijskom web portalu Izradi! na poveznici ovdje.

3. Osmisli temu i izradi svoj projekt

Sigurno ti je ideja za projekt pala na um prilikom odabira tehnologije, no sad je treba planski dobro razraditi i praktično provesti u djelo. Važno je pri tome voditi računa o informacijama koje su vezane za projekt poput naziva, opisa, fotografije i videa pa provjeri što sve o projektu treba pripremiti kako bi njegova prijava i predstavljanje na Izradi! webu prošli bez poteškoća.

Od opreme za projekt smiješ koristiti micro:bit i micro:Maqueen robot. Postoji nekoliko kompleta micro:Maqueen robota , no u ovom natječaju se smije koristiti osnovni komplet kakav je dostupan u knjižnicama (osnovni komplet mico:Maqueen robota sadrži: senzor za praćenje linije, ultrazvučni senzor, zvučnik, 2 crvene svjetleće diode, 4 RGB svjetleće diode, IR prijamnik i 3 kotača).

Broj micro:bita i micro:Maqueen robota nije ograničen. Slobodno upotrijebi i druge materijale i alate poput kartona, kolaža, flomastera, škara, ljepila te drugih mehaničkih dodataka kako bi tvoj projekt bio jedinstven i poseban. Također, smiješ koristiti pametni uređaj (mobitel ili tablet) te računalo za upravljanje svojim projektom. Jedino nije dozvoljeno koristiti dodatnu elektroničku opremu (primjerice Arduino, dodatne motore, elektroničke komponente i sl.).

4. Prijavi i predstavi projekt na web portalu Izradi!

Svaka osoba može prijaviti neograničeni broj projektnih radova.

Dozvoljeno je da više osoba radi na jednom projektu, ali se on prijavljuje preko samo jednog korisničkog računa kojem će u slučaju pobjede biti dodijeljena nagrada.

Za uspješnu prijavu projekta trebat ćeš pripremiti izdvojene elemente:

  • Naziv projekta* – osmisli naziv svog projekta. 
  • Naslovna slika projekta* – slikaj svoj projekt mobitelom ili fotoaparatom tako da fotografija prikaže tvoj rad u cjelini na najbolji mogući način. Naziv i naslovna slika projekta ostavljaju prvi dojam tvog rada pa se potrudi da prenesu poruku koju želiš.
  • Opis ideje i načina rada projekta* – napiši odlomak (do najviše 1500 znakova s razmakom) u kojem ćeš detaljno objasniti ideju svog projekta i način na koji on radi. Istakni kome može služiti i u koje svrhe te po čemu je tvoj projekt poseban i zanimljiv. 
  • Fotogalerija izrade projekta* – uploadaj dodatne fotografije izrade projekta da ostali steknu dojam atmosfere i zahtjevnosti njegovog provođenja. Uz naslovnu sliku projekta možeš uploadati još 5 najviše fotografija.
  • Video prezentacija projekta – ovaj dio nije obavezan, ali može puno pridonijeti prezentaciji projekta te njegovom cjelokupnom dojmu koji će ostaviti na druge. Vrijeme videa nije ograničeno. Svoj video najprije postavi na Youtube ili Vimeo, a poveznicu videa zatim ubaci u prijavnicu projekta.
  • Autori projekta* – ideja je da u ovom natječaju sudjeluje svatko sam jer se rad prijavljuje preko korisničkog računa na Izradi! webu koji je povezan za osobu. No, smiješ raditi u paru ili grupi s prijateljima, kolegama, rodbinom ili bilo kime drugim. Zabavnije je kad vas je više. Ipak, imaj na umu da nagradu dobiva osoba preko čijeg korisničkog računa prijavljujete rad i u naprijed se dogovorite kako ćete dijeliti tj. koristiti nagradu ako je osvojite.

5. Pogledaj što su izradili drugi i glasaj za 3 najbolja rada

Nakon što si izradio i prijavio svoj rad, vrijeme je da pogledaš ideje i radove drugih. Svi sudionici moraju odabrati 3 najbolja rada drugih i dati tim radovima svoj glas. Ako ne glasaš za projekte drugih sudionika, nećeš moći osvojiti nagradu.

Kad natječaj završi, slijedi glasovanje koje traje 7 dana. Počinje 2. veljače i završava 8. veljače 2021. godine.

6. Odabir pobjednika i osvajanje nagrade

Nakon što natječaj završi kreće glasovanje za najbolje radove od 2. do 8. veljače 2021. godine.

U odabiru najboljeg rada, osim sudionika natječaja, mogu sudjelovati  i svi drugi korisnici Izradi! weba koji imaju barem jedan master bedž za bilo koju tehnologiju. Nakon što završi odabiranje najboljih radova, dobit ćemo pobjednika natječaja.

Pobjednik osvaja 3D pisač Prusa Mini i jedan filament koje mu šaljemo na kućnu adresu.