Institut za razvoj i inovativnost mladih

O nama

 

Croatian Makers je projekt udruge

Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM

IRIM kroz pokret Croatian Makers uvodi STEM aktivnosti u obrazovno-odgojne ustanove i lokalne zajednice te s dosegom od preko 100.000 djece najveći je takav izvankurikularni pokret u Hrvatskoj. Fokus mu je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća.

No, pri tome STEM aktivnosti vidi kao alat za postizanje još važnijih kompetencija: ključnih vještina kao što su vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti kao što su znatiženja, incijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost.

Najveći projekti IRIM-a trenutno su

  • uvođenje programiranja u osnovne škole i lokalne zajednice korištenjem micro:bita kroz projekte STEM revolucija, u kojem je doniramo preko 25.000 uređaja u preko 1.000 ustanova širom zemlje, a 1.500 edukatora dobilo edukaciju, ProMikro u kojem smo u suradnji s MZO i CARnetom uveli računalsto u osnovne škole – 85% svih osnovnih škola uvelo je računalostvo u 6. razrede koristeći micro:bit i STEM revolucija – knjižnice, dolaskom u lokalne zajednice
  • Croatian Makers robotička liga, koja uključuje preko 550 škola i drugih ustanova, s 2750 doniranih robota i dosegom do 11.000 djece

IRIM provodi i mnoge druge projekte, s kojima se možete upoznati na ovom websiteu, a neki od njih su ukratko prikazani na grafikonu niže.

Naravno, donirana oprema u sklopu ovih i drugih akcija samo je osnova za naše projekte koji se izvršavaju snažnim razvojem i distribucijom edukativnih sadržaja i suradnjom s nastavnicima i obrazovnim ustanovama. Primjerice, samo u projektu ProMirko u tri vala radionica obučili smo 2.000 učitelja u osnovnim školama.

Početno, a dalje ključno financiranje IRIM-a dolazi od Nenada i Rujane Bakić, a IRIM se finanicra i donacijama i sponzorstvima građana, trgovačkih društava i drugih, te se uspješno natječe i za nacionalne i europske razvojne fondove.

Izradi web stranica je pokrenuta s idejom povezivanja zajednice.

Izradi web stranica

Na Izradi stranici možete pronaći edukativne materijale naših edukatora za robotiku, Internet of Things i Logo. Planiramo u budućnosti omogućiti i drugima (zajednici) mogućnost prezentiranja svojih projekata i “izazova” za izraditi.

Materijali iz robotike su napravljeni na edukativnim robotima mBot koje IRIM donira školama uključenim u Croatian Makers projekt. Ovi roboti su se pokazali kao izrazito jednostavna, funkcionalna i kvalitetna platforma za učenje i rad.

Za Internet of Things koristimo Little Bit Smart Home Kit. Ovo je vodeća platforma za Internet of Things edukaciju. Možete ju zamisliti kao elektroničke kockice koje se magnetski spajaju i omogućavaju da u nekoliko minuta napravite “pametni” elektronički projekt spojen s internetom.

Za Logo dio koristimo ProBot, edukacijski robot za učenje programiranja u Logu. Namijenjen je mlađem uzrastu djece kao uvod u programiranje općenito i za učenje logičkog razmišljanja. Ovaj se robot programira da bi crtao različite zanimljive oblike.