Maqueen spasioc

Budući da se sve više pojavljuju različite prirodne katastrofe u kojima je potrebno brzo i sigurno pružiti pomoć unesrećenima, želio sam napraviti robota spasioca koji u različitim situacijama može brzo pomoći unesrećenima
ali i ukloniti razne opasne situacije.
Projekt je osmišljen kao prirodna nepogoda (poplava) koja se dogodila u industrijskoj zoni grada zbog čega je tvornica poplavljena.
Imamo unesrećene radnike, nastao je požar u tvornici i pukla je plinska cijev.
Robota sam sprogramirao da cijelu misiju odradi samostalno.
Prvo mora proći kroz grad. Robot prati sa IR senzorima crnu crtu, RGB diode svijetle crveno-plavo.
Dolazi do poplavljenog područja gdje su unesrećeni. Kod unesrećenog na obali staje 5 sekundi i pali sirenu kako bi svi unesrećeni čuli da je stigla pomoć. Nakon toga pruža pomoć (RGB svjetli zeleno).
Nakon toga mora pronaći unesrećene u vodi i izvući ih na sigurno. Unesrećeni su loptice koje pronalazi ultrasoničnim senzorom,
dolazi do njih i vodi ih na obalu. Za vrijeme spašavanja u vodi RGB diode svijetle isprekidano žutom bojom. Robot dalje kreće do tvornice (labirint) gdje mora pronaći curenje plina i požar te spasiti unesrećenog radnika. Nakon uspješne misije zaustavlja se i svijetli zeleno.
Na kraju misije na ekranu u centrali je ispisan ukupan broj uspješnih intervencija koje je robot spasioc napravio (ekran na drugom micro:Bit-u).

Fotogalerija stvaranja projekta
Video prezentacija projekta
Autor projekta

Jakov Crnički