Posudi micro:Maqueen robot – izradi – osvoji

Završilo je glasovanje za najbolji projekt natječaja POSUDI-IZRADI-OSVOJI.

S ukupno 35 glasova pobijedio je projekt micro:boat autora Jurica Šebenji, Lucija Udovčić, Marko Prološčić, Luka Brodar pod mentorstvom Željka Udovčića. Čestitamo pobjedniku na izvrsnom radu i osvojenom 3D printeru Prusa Mini!

Radovi Robot Putoholičar autora Roka Šerića i MICRO:MAQUEEN Konobar spašava HR turizam autora Maksima Stankovića Šprajca zauzeli su 2. i 3. mjesto te time svaki osvojili micro:Maqueen robot i micro:bit.

Ovdje pogledajte koliko su glasova osvojili svi pristigli projekti.

U nastavku možete pogledati sve pristigle radove.

Pobjednik natječaja

Naši roboti su postali brodovi!

2. i 3. mjesto

Robot Putoholičar obilazi svih 7 Kaštela i traži najtopliji Kaštel gdje će otići na kupanje.

Ostali projekti

Umjetnom inteligencijom protiv zaspijanja za volanom

Spašavanje u planini bespilotnim robotom

O natječaju

IRIM je otvorio kreativno nagradni natječaj POSUDI – IZRADI – OSVOJI u sklopu projekta Digitalni građanin 2.0 u suradnji s Google-om u kojem je pozvao sve zainteresirane da korištenjem micro:bita i micro:Maqueen robota izrade svoj projektni rad.

Natječaj je trajao od 1. srpnja 2021. do 1. rujna 2021. godine, do 23:59 sati.

Tema natječaja su bili ljeto i aktivnosti ljetnih praznika.

Na natječaj su se mogli prijaviti svi zainteresirani korisnici Izradi! web portala koji su nabavili potrebnu opremu za sudjelovanje te završili sve tečajeve o micro:Maqueen robotu i osvojili micro:Maqueen master bedž. Više o tome pročitajte u dijelu Sudjelovanje u natječaju.

Najbolji rad, odnosno projekt s najviše dobivenih glasova, bit će pobjednik natječaja i osvojit će 3D printer Prusu Mini i jedan kilogram filamenta.

Radovi koji po broju glasova zauzmu 2. i 3. mjesto osvajaju micro:Maqueen robot i micro:bit.

Kratki opis

Tema natječaja je ljeto i sve što ono donosi – praznike, putovanja, more, prirodu, ljetne vrućine, druženje i sl. Ideja je da osmisliš misiju robota koju on mora izvršiti kretajući se po stazi. Robot može putovati na ljetno odredište, istraživati morska prostranstva ili planine, biti u akciji spašavanja turista kojima je potrebna pomoć te se naći u različitim ulogama i situacijama specifičnima za ovo godišnje doba. Mogućnosti su neograničene te je na tebi da odlučiš što će biti ljetni zadatak robota i kako će ga riješiti te da pri tome nešto novo naučiš i odlično se zabaviš.   

Stazu (arenu/prostor) po kojoj će se kretati robot također osmišljavaš i izrađuješ sam. Izgled i veličina staze nisu zadani. Može nacrtana na papiru, postavljena na podu tvog dnevnog boravka, dvorišta ili plaže, izrađena kao maketa ili tlocrt. Bitno je da je povezana sa zadatkom koji robot izvršava. Neka robot savlada stazu korištenjem jednog ili više svojih senzora. Što će staza i uloga robota biti originalnije i složenije, to su veće šanse da dobiješ veći broj glasova i osvojiš 3D pisač. Nije dozvoljeno koristiti dodatnu elektroničku opremu (primjerice Arduino, dodatne motore, elektroničke komponente i sl.).

Sudjelovanje u natječaju

U natječaju mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe bez obzira na dob koje žele izraditi svoj kreativni projekt sa zadanom tehnologijom.

Uvjet za sudjelovanje je da se osoba registrira na edukacijskom web portalu Izradi! te na njemu završi sve tečajeve za tu tehnologiju, odnosno osvoji master bedž.

Sudionici natječaja međusobno ocjenjuju radove. Svaki sudionik mora dati po jedan glas za njemu tri najbolja rada koja su izradili drugi sudionici. Glasovanje za radove drugih je uvjet za dobivanje nagrade u slučaju pobjede.

Prouči detaljne upute i korake za sudjelovanje u natječaju.

1. Odaberi tehnologiju i nabavi opremu

Nabavi potrebnu opremu za izradu svog projekta. Možda je već imaš kod kuće, u školi, na fakultetu ili kod prijatelja, no odlična je vijest što opremu možeš posuditi i u knjižnici. Pogledaj kartu knjižnica koje imaju micro:bit i micro:Maqueen robot ili preuzmi popis na poveznici ovdje. Otiđi do svoje najbliže i osiguraj sve što ti treba na vrijeme.

2. Educiraj se o tehnologiji putem online tečaja i osvoji master bedž

Uvjet za sudjelovanje u ovom natječaju je da položiš sva tri online tečaja za micro:Maqueen robot i osvojiš micro:Maqueen master bedž. Tečajevi su besplatni i možeš ih pronaći na edukacijskom web portalu Izradi! na poveznici ovdje.

3. Osmisli temu i izradi svoj projekt

Sigurno ti je ideja za projekt pala na um prilikom odabira tehnologije, no sad je treba planski dobro razraditi i praktično provesti u djelo. Važno je pri tome voditi računa o informacijama koje su vezane za projekt poput naziva, opisa, fotografije i videa pa provjeri što sve o projektu treba pripremiti kako bi njegova prijava i predstavljanje na Izradi! webu prošli bez poteškoća.

4. Prijavi i predstavi projekt na web portalu Izradi!

Svaka osoba može prijaviti neograničen broj projektnih radova.

Dozvoljeno je da više osoba radi na jednom projektu, ali se projekt prijavljuje preko samo jednog korisničkog računa kojem će u slučaju pobjede biti dodijeljena nagrada.

Za uspješnu prijavu projekta trebat ćeš pripremiti izdvojene elemente:

  • Naziv projekta* – osmisli naziv svog projekta. 
  • Opis ideje i načina rada projekta* – napiši odlomak (do najviše 1500 znakova s razmakom) u kojem ćeš detaljno objasniti ideju svog projekta i način na koji on radi. Istakni kome može služiti i u koje svrhe te po čemu je tvoj projekt poseban i zanimljiv. 
  • Fotogalerija izrade projekta* – slikaj svoj projekt mobitelom ili fotoaparatom tako da fotografije prikažu tvoj rad u cjelini na najbolji mogući način.  Uploadaj fotografije izrade projekta da ostali steknu dojam atmosfere i zahtjevnosti njegovog provođenja. Potrebno je učitati slike u što boljoj rezoluciji (najviše 5). Prva slika koju učitaš predstavlja naslovnu sliku tvog projekta. Naziv i naslovna slika projekta ostavljaju prvi dojam tvog rada pa se potrudi da prenesu poruku koju želiš.
  • Kratki opis projekta* – u jednoj rečenici predstavi svoj projekt.
  • Poveznica na Youtube ili Vimeo video – ovaj dio nije obavezan, ali može puno pridonijeti prezentaciji projekta te njegovom cjelokupnom dojmu koji će ostaviti na druge. Vrijeme videa nije ograničeno. Svoj video najprije postavi na Youtube ili Vimeo, a poveznicu videa zatim ubaci u prijavnicu projekta.
  • Autor projekta* – ideja je da u ovom natječaju sudjeluje svatko sam jer se rad prijavljuje preko korisničkog računa na Izradi! webu koji je povezan za osobu. No, smiješ raditi u paru ili grupi s prijateljima, kolegama, rodbinom ili bilo kime drugim. Zabavnije je kad vas je više. Ipak, imaj na umu da nagradu dobiva osoba preko čijeg korisničkog računa prijavljujete rad i u naprijed se dogovorite kako ćete dijeliti tj. koristiti nagradu ako je osvojite.

5. Pogledaj što su izradili drugi i glasaj za 3 najbolja rada

Nakon što si izradio i prijavio svoj rad, vrijeme je da pogledaš ideje i radove drugih. Svi sudionici moraju odabrati 3 najbolja rada drugih i dati tim radovima svoj glas. Ako ne glasaš za projekte drugih sudionika, nećeš moći osvojiti nagradu.

Kad natječaj završi, slijedi glasovanje koje traje 7 dana. Počinje 2. rujna i završava 8. rujna 2021. godine.

6. Odabir pobjednika i osvajanje nagrade

Nakon što natječaj završi kreće glasovanje za najbolje radove od 2. do 8. rujna 2021. godine.

U odabiru najboljeg rada mogu sudjelovati sudionici natječaja i svi drugi korisnici Izradi! weba koji imaju barem jedan master bedž za bilo koju tehnologiju. Nakon što završi odabiranje najboljih radova, dobit ćemo pobjednika natječaja.

Pobjednik osvaja 3D pisač Prusa Mini i jedan filament koje mu šaljemo na kućnu adresu.

Radovi koji po broju glasova zauzmu 2. i 3. mjesto osvajaju micro:Maqueen robot i micro:bit.

Svaka osoba može prijaviti neograničen broj projektnih radova.

Dozvoljeno je da više osoba radi na jednom projektu, ali se projekt prijavljuje preko samo jednog korisničkog računa kojem će u slučaju pobjede biti dodijeljena nagrada.

Sudionici natječaja međusobno ocjenjuju radove. Svaki sudionik mora dati po jedan glas za njemu tri najbolja rada koja su izradili drugi sudionici. Glasovanje za radove drugih je uvjet za dobivanje nagrade u slučaju pobjede.