IoT primjer: Zalijevanje cvijeća s udaljenog mjesta

Zadatak

Izradite IoT projekt u kojem s udaljenog mjesta možete zalijevati cvijeće. Neka senzor za određivanje vlažnosti tla utječe na rad vodene pumpe koja će se aktivirati ako je vlažnost tla manja od 60 i ako vi s udaljenog mjesta pritisnete na gumb. Indikator će vam bojom pokazati da je vrijednost senzora manja od 60.

Prethodno pripremite teglu sa zemljom te posudu s vodom iz koje će pumpa crpiti vodu da zalije zemlju.

Ovaj primjer je preuzet iz službenog Makeblock Neuron set priručnika.

Potreban pribor

Modul

Količina

Modul za napajanje

1

Bluetooth modul

1

Senzor za određivanje vlažnosti tla

1

DC motor

1

Prikaz spoja

Program u Neuron aplikaciji

U programu se provjerava je li vlažnost tla manja od 60. Ako je, indikator svijetli zelenom bojom, a inače crvenom. Zadano je da ako je vlažnost tla manja od 60 i uključena sklopka na ON (povezani logičkim blokom AND), motor vodene pumpe se okreće brzinom vrijednsoti 95.  Ako jedan od ta dva uvjeta nije zadovoljen (sklopka nije na ON ili vlažnost tla nije manja od 60), motor vodene pumpe ne radi.

Dijeljenje projekta

Ovim projektom može upravljati bilo koja osoba koja ima pristup Internetu i koja dobije poveznicu na projekt. Uređaj preko kojeg je programiran ovaj projekt također mora biti spojen na Internet pa se iz tog razloga koristi Bluetooth modul.

U sljedeći koracima je prikazano kako podijeliti projekt i upravljati njime preko drugog uređaja.

U gornjem desnom uglu ekrana, nalazi se ikona za dijeljenje projekta.

Kad pritisnete na tu ikonu, otvara se prozor u kojem odaberite ikonu za upload u gornjem desnom uglu.

Slijedi korak u kojem se generira poveznica na vaš projekt. Pritisnite Share project.

Kopirajte link ili skenirajte QR kod drugim uređajem te pritisnite na Complete. Poveznicu otvorite s drugim uređajem ili ju pošaljite prijatelju. Osoba mora s uređajem biti spojena na Internet. Kad otvori poveznicu, može preko indikatora vidjeti je li vlažnost tla manja od 60. Aktiviranjem prekidača osoba će s udaljenog mjesta pokrenuti rad pumpe koja će zalijevati tlo. Kad se vlažnost tla poveća iznad 60, indikator se zacrveni i pumpa prestane s radom.

Ovako se na uređaju preko kojeg se otvori poveznica projekta prikazuju prekidač i indikator. Trenutno indikator svijetli crvenom bojom što znači da aktiviranje prekidača neće pokrenuti vodenu pumpu.