Nakon 3D ispisa

Nakon 3D ispisa, logično, želimo maknuti ispisani 3D model s radne površine i koristiti ga, a potrebno je i ukloniti materijal, posebno ako 3D pisač neće raditi neko vrijeme.

Vrlo je bitno nakon 3D ispisa pričekati da se radna površina i ispisani 3D model ohlade na sobnu temperaturu.Potom treba ispisani 3D model maknuti s radne površine a budući da je radna površina na sobnoj temperaturi veze između modela i radne površine bi trebale popustiti. U mnogim slučajevima bit će moguće rukom skinuti ispisani 3D model, no ako to nije slučaj poslužit ćemo se oštrom špatulom koja ima zaobljene rubove i lagano pokušati odvojiti model od radne površine. Kod odvajanja modela od radne površine budite vrlo oprezni kako ne biste oštetili radnu površinu ili ostale dijelove 3D pisača ili pak slučajno sebe ozlijedili. Ništa ne ide na silu.

Ako ne planirate koristiti 3D pisač odmah nakon prethodnog 3D ispisa preporučuje se ukloniti materijal iz glave 3D pisača kako ne bi nastala nepotrebna začepljenja mlaznice. Uklanjanje materijala iz glave 3D pisača –  na LCD ekranu u glavnom meni-u prvo ćemo odabrati opciju “Preheat” i odabrati vrstu materijala koji se trenutno nalazi u 3D pisaču. Nakon što smo potvrdili vrstu materijala, mlaznica i radna površina će se početi zagrijavati do određene temperature. Kada je temperatura mlaznice i radne površine postignuta, u glavnom meni-u ćemo odabrati opciju “unload filament”, u tom trenutku pokrenuti će se motor “feedera” koji gura materijal van izvan glave 3D pisača. Kada osjetite da je materijal izašao, jednostavno ga uklonite kako je prikazano u videu Uklanjanje materijala iz glave 3D pisača.