Zvono za osobe s oštećenjem sluha

OŠ Stubičke Toplice

How to help a Little Bit?

U Osnovnoj školi Stubičke Toplice igramo se LittleBitsima, riječima i razmišljamo pametno. Na koji način iskoristiti znanje o LittleBItsima, a da pomognemo drugima?  Učenici Dorijan Pišković, Luka Lončar i Edgar Matuša Popović došli su na ideju da se od LittleBitsa stvori nešto doista vrijedno i pametno – SmartHome prilagođen gluhim i gluhonijemim osobama.

Dorijan, Luka i Edgar razmišljali su na koji način pomoći s onim što imaju, te su došli na briljantnu ideju – stvoriti ”zvono” za osobe s oštećenjem sluha. Kako? Slijedi u nastavku!

Hej, netko svijetli (zvoni)! Idem otvoriti!

Svakako se pitate kako stvoriti ”zvono” za gluhe? Mi nismo razmišljali o  nemogućnostima gluhih osoba, nego o onome što oni mogu. Mogu vidjeti. Razmišljajući na taj način – sinula nam je ideja, pa smo spojili vrlo jednostavan niz LittleBitsa u svjetleće zvono.

Kako? Ovako:

1. Spojili smo USB POWER p3 i njemu pripadajući adapter koji se nalazi u kompletu.

2. Zatim smo na njega dodali BUTTON i3

3. Na sve to dodali smo SPLIT w19

4. Na prvi dio smo zatim dodali IR TRANSMITER o18 koji ćemo povezati s IR REVOLT uređajem i stolnom svjetiljkom.

5. Na drugi dio dodali smo CLOUDBIT w20 kojeg ćemo koristiti za slanje obavijesti korisniku SmartHome doma.

Kako spojiti LittleBits dijelove i stvoriti pametno svjetleće zvono pogledajte u videu ispod.

Svjetleće zvono – povezivanje IR MODULA s IR REVOLT uređajem

Sigurno ste već dosada svladali spajanje LittleBits dijelova te vam je poznato skoro sve što o njima trebate znati. Bez obzira na to mi ćemo vas sada provesti kroz spajanje i uparivanje IR MODULA s IR Revolt uređajem.

Na IR MODULU postoje 4 mala prekidača odnosno kanala  označenih brojevima od 1 do 4. Pomicanjem bilo kojeg od prekidača stvarate jedan kanal koji šalje infracrveni signal prijamniku koji se nalazi na IR REVOLT utičnici. To znači da postoji 15 kombinacija za podešavanje kanala, drugim riječima, možete upariti do 15 IR REVOLT utičnica.

Za početak, spojite sve potrebne LittleBits dijelove.

Kada ih jednom spojite, vrijeme je da se posvetimo IR REVOLT utičnici i uparivanju s IR MODULOM.

IR Revolt uređaj, odnosno utičnica je, kao što ime kaže, utičnica s integriranim infracrvenim prijamnikom. Za naš projekt potrebno ju je priključiti na standardnu utičnicu.

U nju uključite onu svjetiljku koju želite iskoristiti za svjetleće zvono. Ne zaboravite uključiti svjetiljku, odnosno, postaviti prekidač na ON ili na I/O. Ne brinite se ako svjetiljka ne svijetli. To je samo znak da moramo upariti utičnicu i IR MODUL.

Infracrveni prijamnik postavite tako da može primati signale IR MODULA.

U našem slučaju bavit ćemo se samo jednom utičnicom. Pomaknite prekidač pod brojem 1 na ON, ostale nemojte micati. Sad pritisnite gumb na utičnici koji će početi treperiti plavo. Nakon toga pritisnite TIPKALO (BUTTON i3). Svjetlo na utičnici bi trebalo zatreperiti brzo, a potom se ugasiti. Ponovnim Pritiskom na BUTTON vaša bi svjetiljka trebala zasvijetliti.

 

I to je to. Uspjeli ste upariti IR TRANSMITER i IR REVOLT utičnicu.

Video snimka

Sada na pritisak tipkala, gosti ili posjetitelji mogu pozvoniti, odnosno ”posvijetliti” . No što ako osoba trenutno nije u sobi kada netko zvoni? Tu smo mislili na povezivanje CloudBita s IFTTT servisom i Appletom koji će nam dojaviti kada netko pozvoni. Spajanje CloudBIta s internetom te kreiranje IFTTT recepta pogledajte u nastavku. 

”Pitam se tko to svijetli u ovo doba?”

Još jedan važan korak za korištenje našeg pametnog zvona je spajanje CloudBita sa internetskim servisom IFTTT, odnosno, točnije appletom kojeg smo kreirali kako bi na pritisak tipkala korisniku pametne kuće došla obavijest o tome da je netko pred vratima. Za applet smo koristili ulazni trigger LIttleBits koji kada primi signal od CLoudBita šalje signal izlaznom triggeru SMS koji nam šalje obavijest. Detaljnije upute možete pogledati na ovom linku.

Autori

Projekt su izradili Dorijan Pišković i Luka Lončar uz mentorstvo Gorana Jenića iz OŠ Stubičke Toplice.

 

Projekt je prijavljen na temu: IoT – rješenja za pametni dom.