Uređaj za praćenje vodostaja i zaštitu od poplava

Osnovna škola Dvor

Podizanjem plovka koji podiže zubnu letvu, pokreće se zupčanik s oprugom koja pritišće tipkalo. Tipkalo šalje signal na brojač vodostaja i na cloudbit koji za svaki pomak brojača šalje poruku na mobitel o porastu vodostaja.

Izrada

Uređaj se sastoji od kućišta, zubne letve, zupčanika, opruge, tipkala, napajanja, led diode, cloudbita, brojača i posude s vodom koja simulira rijeku u koju je uronjen plovak od plastičnih boca.

Povezivanje littleBits modula na internet

U našem projektu tipkalo šalje signal na brojač vodostaja i na cloudbit koji za svaki pomak brojača šalje poruku na mobitel o porastu vodostaja. Za početak je potrebno povezati naš CloudBit s internetom (prikazano u koraku 1), a zatim povezati projekt s mobitelom (prikazano u koraku 2).

Korak 1 – upravljanje modulima preko interneta

Za povezivanje s internetom potrebno je na mrežnoj stranici http://littlebits.cc/ kreirati korisnički račun i prijaviti se. Nakon prijave potrebno je odabrati opciju cloud control (kao što je prikazano na slici):

Dodajte svoj CloudBit odabirom opcije New CloudBit:

Korak 2 – povezivanje littleBits projekta i mobitela

Nakon podešavanja postavki mreže i testiranja komunikacije potrebno je povezati naš projekt s mobitelom.U ovom koraku pronaći ćete upute kako povezati naš littleBits projekt s mobitelom.

Napravite korisnički račun na stranici https://ifttt.com/:

Potrebno je postaviti uvjet, odnosno okidač:

U polje Search services upišite littleBits i odaberite littleBits servis. Zatim postavljamo okidač – postavite ga na Turned On i odaberite CloudBit:

Sada smo definirali okidač i potrebno je još samo definirati akciju – slanje sms poruke na mobitel. Na slici je označena naredba preko koje ćemo definirati slanje sms poruke:

Potrebno je još odabrati servis sms, upisati tekst poruke i odabrati broj mobitela (ne zaboravite upisati pozivni broj za Hrvatsku 00385 i broj mobitela bez prve znamenke “0”).

Video snimka
Autori

Projekt su izradili Edo Juranović i Luka Mlađenović uz mentorstvo Marijana Ulakovića iz OŠ Dvor .

 

Projekt je prijavljen na temu: IoT – Suvremena tehnologija u zaštiti okoliša.