RAZOT 3000

OŠ Veli Vrh Pula, Pula

Zelene tehnologije su inovativna rješenja i procesi koji su usmjereni na održivo korištenje prirodnih resursa i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Uz njih povećamo svijest o važnosti održivog načina života te nas potiču da budemo odgovorniji prema prirodi i svijetu u kojem živimo.
RAZOT 3000 bavi se automatiziranim razvrstavanjem otpada. Tako se izdvajaju materijali koji se mogu reciklirati i ponovno upotrijebiti, čime se smanjuje količina otpada koja završava na odlagalištima.
Uobičajeni otpad koji se može naći u školi nakon marende odlučili smo razvrstavati na plastični i papirnati otpad. U tu svrhu upotrijebili smo Dasduino kontroler koji koristi Huskylens kameru za prepoznavanje objekata i servomotor koji upravlja platformom za usmjeravanje otpada u jedan od dva spremnika: plavi spremnik za papirnatu ili žuti spremnik za plastičnu ambalažu.
Huskylens kamera je uređaj koji koristi umjetnu inteligenciju i algoritme strojnog učenja kako bi prepoznao objekte, boje i oblike u svom vidokrugu. Mi smo je naučili da razlikuje nekoliko različitih objekata.
Kontroler prima signal iz kamere i na osnovu toga odlučuje treba objekt koji je trenutno na platformi ubaciti u lijevi ili desni spremnik te daje odgovarajući signal servomotoru.
Servomotor upravlja nagibom platforme, čime se određuje u koji spremnik će se taj objekt skotrljati.
RAZOT 3000 doprinosi zaštiti okoliša, štedi prirodne resurse i smanjuje troškove odlaganja otpada.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Dodatne fotografije
Videoprezentacija projekta

Dodatni materijali
Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Aleksandra Žufić

Učenici:

Nikola Perčić Debeljuh, Roko Bjelopera, Liam O’Grady