Pametno zalijevanje cvijeća

OŠ Gustav Krklec

OPIS PROJEKTA

Mnogi ljudi često nisu u mogućnosti ili zaborave njegovati svoje cvijeće. Ako ste u toj situaciji uz pomoć littleBits smart home kompleta možete vrlo lako automatski njegovati cvijeće.

Na ovoj stranici ćete pronaći sve informacije potrebne za izradu ovog uređaja. Uređaj je dizajniran tako da jednom dnevno zalije biljku i pušta joj klasičnu glazbu za koju je dokazano da pospješuje njezin rast. Svaki put kada automatski zalije biljku bit ćete ćete obaviješteni SMS porukom. Ako ne želite automatsko zalijevanje cvijeća, tu funkciju možete isključiti te slanjem maila na određenu e-mail adresu zaliti cvijeće. Glavni dijelovi ovog uređaja su littleBits mp3 player, servo motor i cloudbit.

KOMPONENTE I MATERIJALI

Od littleBits dijelova su nam potrebni: dio za USB napajanje, cloudBit, split (po želji), servo motor, mp3 player i zvučnik (po želji)
Od drugih materijala su nam potrebni: posuda za vodu, cijev, izolir traka, biljka i štipaljka (po potrebi)

LITTLEBITS

IZOLIR TRAKA

CIJEV

POSUDA S VODOM

ŠTIPALJKA

KUĆNA BILJKA

KORAK 1: Osposobljavanje cloudBita

Upute za povezivanje cloudBita na internet možete pogledati u slijedećem videu.

Link na stranicu

KORAK 2: Spajanje i postavljanje uređaja

Kako spojiti i postaviti ovaj uređaj saznati ćete u ovom dijelu. Servo motor zalijepite za štipaljku. Cijev zalijepite za jedan od nastavaka servo motora tako da ostavite otprilike 5 centimetara cijevi na jednom kraju, a ostatak na drugom kao što je prikazano na slici. Kada spojite svoj sklop na adapter pobrinite se da cijev stoji uspravno. Kako spojiti sklop naći ćete u videu niže. Dulji kraj cijevi stavite u posudu s vodom koja mora biti u razini vrha kraćeg kraja cijevi. Kada ste sve postavili povucite vodu u cijev (najlakše ustima). Ako vam voda curi na drugi kraj cijevi znači da morate malo spustiti posudu s vodom. Ovdje koristimo zakon spojenih posuda. Na SD karticu mp3 playera stavite glazbu po želji.

KORAK 3: Stranica IFTTT

Naš uređaj za njegovanje cvijeća neće ništa napraviti ako mu ne kažemo što treba raditi. Uređajem ćemo upravljati pomoću stranice ifttt.com (skraćeno od “If This Then That”). Moramo napraviti po jedan tzv. “applet” za automatsko zalijevanje, zalijevanje putem e-maila i obavijest preko SMS poruke. Videoupute možete pronaći ovdje.

Video snimke

KORAK 4: Funkcionalnost

Autori

Projekt su izradili Una Isajbegović i Sven Palac uz mentorstvo Josipa Jurića iz OŠ Gustava Krkleca .

 

Projekt je prijavljen na temu: IoT – rješenja za pametni dom.