Navodnjavanje

WiFI Beli Manastir,Udruga korisnika Wireless sustava

Zbog sve većeg problema kojega globalno zatopljenje donosi,napravili smo malo istraživanje kod lokalnih OPG-ovaZaključili smo da nam sustav navodnjavanja može pripomoći u borbi protiv zatopljenja pošto isti anketirani OPG-ovi imaju u zadnje vrijeme veliki problem zbog porasta temperature i nedostatka vode na poljima.

Zato smo odlučili izgraditi sustav navodnjavanja kako bi sustavnim navodnjavanjem održavali redovitu plodnost obradivih površina osobito u našim krajevima tradicionalno okrenutim prema poljoprivredi. Spajanjem senzora vlažnosti tla i vodene pumpe mikrobitu šaljemo informacije preko senzora vlažnosti tla o vlažnosti tla i našem projektu.Pošto smo zadali da kada je vlažnost manja od 40% mikrobit šalje impuls pumpi koja radi 3 sec. Nakon toga opet mjeri se vlažnost i tako dok nije zadanih 40% koliko je vlage potrebno mini rajčici. Sama količina vlažnosti tla može biti koliko god treba i koliko zadamo.

Video snimka
Priprema opreme

Priprema senzora vlage tla za korištenje i spajanje sa micro:bitom.

Spajanje konektora senzora vlage na microbit i to na uzemljenje na izvor energije(3V) i na dio mikrobita odakle će dolaziti informacije o mjerenju vlažnosti tla sa senzora vlage tla.

Priprema pumpe vode za korištenje i spajanje sa micro:bitom.

Spajanje vodene pumpe na micro:bit i to na uzemljenje na izvor energije(3V) i na dio micro:bita odakle će dolaziti informacije kada se treba pokrenuti vodena pumpa a sve na temelju mjerenja vlažnosti tla sa senzora vlage tla.

Postavljanje gotovog projekta za korištenje i upotrebu.

Programiranje

U prvom djelu programskog dijela projekta su postavljeni parametri za očitanje sa senzora vlažnosti tla.

U drugom djelu programskog dijela projekta se postavljaju parametri za vrijeme pauze između određene količine navodnjavanja i pokretanja vodene pumpe iz trećeg djela.

U trećem djelu programskog dijela projekta se postavljaju parametri za vrijeme i količinu navodnjavanja i pokretanja vodene pumpe.

Završni dio

Link na preuzimanje programa na micro:bitu je ovdje.

 

Nakon što smo postavili sve parametre u programskom dijelu projekta i izvršili spajanja senzora vlažnosti tla, vodene pumpe i micro:bita  te posadili rajčice, projekt smo postavili u upotrebu i do danas je izrasla stabljika mlade rajčice.

Početak projekta 15.03.2017.:

Projekt 30.05.2017.:

Autori

Projekt je izradila Dorotea Taslidžić uz mentorstvo Daniela Taslidžića iz WiFI Beli Manastir, Udruga korisnika Wireless sustava.

 

Projekt je prijavljen na temu: Borba protiv globalnog zatopljenja uz micro:bit (srednja škola).