Znanstveni izazovi s micro:bitom – IRIM i Institut Ruđer Bošković

IRIM u suradnji s Institutom Ruđer Bošković pokrenuo natječaj “Znanstveni izazovi s micro:bitom”. Ovo je međunarodni natječaj za kreativne radove s micro:bitom u kojem su mogli sudjelovati timovi iz svih ustanova koje su uključene u STEM revoluciju, ali i timovi iz drugih zemalja.

 

Najbolji radovi u svakoj od tema nagrađeni su vrijednim nagradama. Nagrade za domaće timove navedene su na kraju natječaja, a nagrade za timove izvan Hrvatske navedene su zajedno s tekstom međunarodnog natječaja.

Pobjednici natječaja

Iz svake teme natječaja ocjenjivačka skupina je izabrala tri najbolja rada koja se ističu po svojoj kreativnosti, kvaliteti i rješenju problema.

 

Sve teme ovog natječaja, zaprimljeni radovi i opće upute su ispod najboljih radova.

Mjerenje veličina u prirodi (1.-5. razred OŠ)

Siguran prijevoz tereta

Centar tehničke kulture Rijeka

Micro:bit kut

OŠ Iver

Fizikalni pokusi uz micro:bit (6.-8. razred OŠ)

Borba protiv globalnog zatopljenja uz micro:bit (6.-8. razred OŠ)

Pametna kuća – automatska svjetla

Centar tehničke kulture Rijeka

Štedimo energiju uz micro:bit

Connect IT Slavonski Brod

Dojavni (alarmni) sustavi (1.-4. razred SŠ)

Plastenik

Tehnička škola Bjelovar

Dojavni sustav B&Č

Gimnazija Požega

Micro:bit alarm

Gimnazija “Fran Galović” Koprivnica

Borba protiv globalnog zatopljenja uz micro:bit (1.-4. razred SŠ)

Navodnjavanje

WiFI Beli Manastir, Udruga korisnika Wireless sustava

Opis

U ovom tekstu definirana su pravila za sudionike iz Hrvatske, a ovdje su pravila na engleskom jeziku za sve ostale sudionike.

 

Svaka ustanova mogla je prijaviti više timova za svaki od projekata. Jedan učenik/ca mogao je sudjelovati samo u jednom timu. Svaki tim mogao se sastojati od 2-3 učenika/ce i mentora/ice.

 

Natječaj je počeo 30. svibnja i trajao do 13. lipnja 2017. do 23:59.

Teme izazova i kratki opisi

Osnovnoškolski uzrast:

Mjerenje veličina u prirodi
Pomoću micro:bitova izmjerite veličine u prirodi – na kreativan način iskoristite senzore temperature, kompasa ili akcelerometra micro:bita za mjerenje i prikaz različitih veličina u prirodi. Micro:bit može poslužiti samo za mjerenja ili mjerenjem možete pokrenuti neku radnju. Slobodno iskoristite opremu koju imate u školi ili sami napravite kreativne dodatke za micro:bit.
Tim: 2-3 učenika/ce i mentor
Dobna skupina: 1.-5. razred
Ocjenjivačko povjerenstvo: Hasan Muharemović (IRB), Rujana Bakić (IRIM), Josip Šimić (IRIM)
Fizikalni pokusi uz micro:bit
Koristeći jedan ili više micro:bitova i dodatnu opremu koju imate u školi (u kabinetima fizike, kemije, tehničkog, informatike, itd.) ili opremu koju možete sami izraditi prikažite jedan pokus iz područja fizike. Pomoću micro:bita možete mjeriti različite veličine u pokusu – recimo usporavanje ili ubrzavanje tijela, količinu svijetlosti, vremenski razmak između dvaju događaja, itd. Dodatno se boduje kreativnost u postavu i sadržaju pokusa i kombiniranje više tehnologija (korištenje micro:bita, računala, mobitela, tableta, opreme iz kabineta, samostalno izrađene opreme…).
Tim: 2-3 učenika/ce i mentor
Dobna skupina: 6.-8. razred
Ocjenjivačko povjerenstvo: Saša Ceci (IRB), Nikola Biliškov (IRB), Vlado Lendvaj (IRIM)
Borba protiv globalnog zatopljenja uz micro:bit (OŠ)
Iskoristite micro:bitove za smanjenje globalnog zatopljenja i njegovog utjecaja na naš planet. To možete postići smanjivanjem potrošene energije u školi ili kod kuće, proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora ili samo povećanjem pažnje na količinu potrošene energije, jer svijest o količini potrošnje gotovo uvijek rezultira njenim smanjenjem. Projekt će se smatrati uspješnijim što je veća moguća ušteda u energiji i što je zanimljivija prezentacija uštede energije.
Tim: 2-3 učenika/ce i mentor
Dobna skupina: 6.-8. razred
Ocjenjivačko povjerenstvo: Ivan Sudić (IRB), Vlado Lendvaj (IRIM), Dario Vlahović (IRIM)

Srednjoškolski uzrast:

Dojavni (alarmni) sustavi
Pomoću jednog ili više micro:bitova izradite dojavni (alarmni) sustav koji će reagirati na različite vanjske događaje, primjerice otvaranje ili zatvaranje vrata, prisustvo u prostoriji, uključivanje ili isključivanje svjetala i detekcija požara i sl. Micro:bitom možete samo detektirati neželjene događaje ili dodatno prema njima poduzeti neku radnju. Projekt će se smatrati uspješnijim ukoliko može detektirati više događaja, ukoliko može raspoznati željene događaje od neželjenih i koristi više micro:bitova koji su međusobno poveznani.
Tim: 2-3 učenika/ce i mentor
Dobna skupina: srednja škola
Ocjenjivačko povjerenstvo: Tomislav Mrla (IRB), Paolo Zenzerović (IRIM), Nenad Bakić (IRIM)
Borba protiv globalnog zatopljenja uz micro:bit (SŠ)
Iskoristite micro:bitove za smanjenje globalnog zatopljenja i njegovog utjecaja na naš planet. To možete postići smanjivanjem potrošene energije u školi ili kod kuće, proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora ili samo povećanjem pažnje na količinu potrošene energije, jer svijest o količini potrošnje gotovo uvijek rezultira njenim smanjanjem. Na micro:bit možete spojiti različite dodatke ili senzore, te opremu koja je dostupna u vašim školama, a projekt će se smatrati uspješnijim što je veća moguća ušteda energije te što je zanimljivija prezentacija projekta.
Tim: 2-3 učenika/ce i mentor
Dobna skupina: srednja škola
Ocjenjivačko povjerenstvo: Ivan Sudić (IRB), Milivoj Uroić (IRB), Vlado Lendvaj (IRIM)
Nagrade

Svaki izabrani tim u svakoj kategoriji nagrađen je vođenim obilaskom IRBa. IRIM i IRB osigurali su besplatan obilazak, a trošak dolaska i odlaska snosile su same ustanove.

 

Svi učenici/ce iz timova čiji radovi su odabrani kao najbolja tri rada u svakoj kategoriji nagrađeni su micro:bit go kompletom, a ustanove iz kojih timovi dolaze nagrađene su Inventors kit kompletom dodatne opreme za micro:bit.

 

Sve nagrađene srednjoškolske ekipe u obje srednjoškolske teme imale su priliku raditi na praktičnom rješenju problema koje je dodatno postavio IRB, a njihovo rješenje je trajno izloženo na IRBu.

 

Najbolji timovi su dobili i plakete i diplome.