Disco Džuboks

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica

Glazba je od njezinih početaka bila jedna od najpopularnijih umjetnosti i bila je fokusirana primarno na osjetilo sluha, a svjetlosni efekti mamili su pažnju osjetilima vida. U glavi nam se mućkala ideja kombiniranja glazbe i boje, te je tako nastao naš disco projekt u kojem smo željeli simulirati svjetla reflektora i napraviti pravi light show u kombinaciji s našim najdražim pjesmama. Naš se džuboks sastoji od dva Arduina koji se nadovezuju jedan s drugim.
Prvi Arduino s bazom pjesama radi na način da smo odabrali pjesme i prebacili ih na SD karticu koju smo na Arduino MKR1000 povezali dodatnim modulom za SD karticu. Pritiskom na jednu od tipaka bira se predodređena pjesma i signal se provlači kroz zvučnik kojem zvučni signal šaljemo bakrenom žicom iz spojnoga kabela omotanog oko 3.5 milimetarskog jacka. Zvučnik se napaja kroz vanjski izvor napajanja, u našem je slučaju to bio USB ulaz u računalo.

Drugi Arduino koristi mikrofon modul iz DFRobot seta i RGB LED traku od pet metara s četiri izlaza, tri izlaza povezuju crvenu, zelenu i plavu boju, a četvrti izlaz služi za dovod struje jačine 12 volti. Mikrofon sluša promjene u vrijednostima glasnoće glazbe i ovisno o glasnoći mijenja boju svjetlećih dioda na traci.

Kako bi se mogle iskoristiti funkcije čitanja SD kartice i sviranja glazbe, morali smo iskoristiti SD, SPI i AudioZero knjižnice.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Dodatni materijali
Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Dajana Horvat, Dávid Karácsonyi

Učenici:

Anja Prekratić, Filip Rajnović, Ivan Kasumović, Bela Felendeš