Informatika i micro:bit - 6. razred

Uputa za učitelje

Učenički projekt: SNIMAMO FILM!

Učenici samostalno, u paru ili manjim grupama snimaju videoklipove koristeći micro:bit. Program radi tako da se micro:bit upari s mobilnim digitalnim uređajem (npr. tabletom ili pametnim telefonom) prema uputama koje se automatski generiraju po instaliranju micro:bit aplikacije. Pritiskom na gumb A naš se tablet ili pametni telefon priprema za početak za snimanje videoisječka, pritiskom na gumb B započinjemo sa snimanjem videoisječka, dok se zajedničkim pritiskom na A + B zaustavlja snimanje videoisječka.

Korištenje s učenicima

Predmet  Informatika
Razred 6., osnovna škola
Polugodište  2.
Nastavna cjelina Videozapisi
 Tema Montaža videozapisa, Obrada videozapisa u vremenu, Umetanje datoteka u videozapis, Završna obrada i pohrana videouratka
Ključne riječi videozahvat, montiranje kadrova, prijelazi, vremenski niz, umetanje zvučnih datoteka, ubacivanje slika, ubacivanje videoisječaka, najava i odjava, kakvoća videodatoteke
Ideja i izrada materijala Marlena Bogdanović

Na samom početku 2. polugodišta najavimo rad na novom učeničkom projektu! Učenici će izraditi kratak film o sebi i imenovati ga po svom izboru (npr. Tko sam ja?). Učenici mogu birati hoće li na projektu raditi samostalno, u paru ili u maloj grupi učenika. Učitelj/ica predstavi sve faze rada na projektu:

  • osmišljavanje scenarija
  • preuzimanje micro:bit aplikacije
  • uparivanje micro.bita i pametnog telefona ili tableta (detaljnije upute za ovaj korak nalaze se ovdje)
  • snimanje videoklipova pomoću micro:bita
  • montaža videozapisa
  • završna obrada i pohrana videouratka
  • javna prezentacija projekta

Ukoliko odluče na projektu ne raditi sami, učenici dogovaraju podjelu poslova. Učenici će na projektu raditi kod/oko kuće i za završavanje uratka imat će unaprijed određen broj dana. Nakon toga gotov videouradak donose u školu, detaljno predstave sve faze rada: nastajanje scenarija, korišteni hardver i softver, teškoće na koje su nailazili i kako su ih rješavali; a sve kako bi uvježbali svoje prezentacijske vještine i opravdali autorstvo uratka.

U nastavku pogledajte upute za izradu programa ili ga odmah isprobajte i preuzmite.

Upute za izradu programa

Program se izrađuje na odabranom mobilnom uređaju (npr. tabletu ili pametnom telefonu) odabirom instalirane besplatne micro:bit aplikacije i odabirom funkcije CREATE CODE.

Odabirom ovog gumba otvorili smo poveznicu na stranicu microbit.org/code gdje ćemo odabrati gumb Let’s Code kako bismo otvorili stranicu makecode.microbit.org i započeli sa programiranjem.

Na dnu popisa paketa programskih blokova naredbi odaberemo Advanced, a na dnu tog popisa mogućnost ADD PACKAGE.

Iz novog dijaloškog okvira izaberemo DEVICES.

Dozvolimo zamjenu jednog od paketa sa originalnog popisa ovim novim paketom naredbi za micro:bitovim upravljanje drugim uređajima.

Napomena: Ova zamjena je samo privremena. Po pokretanju novog projekta na popisu paketa naredbi pojavit će se „originalna“ postava paketa.

Iz novog paketa Devices odaberemo naredbu tell camera to.

Iz paketa Input odaberemo naredbu on button A pressed.

Koristeći se mogućnostima ponuđenima u padajućim izbornicima kod obje naredbe složimo ovakav program:

Imenujemo ga (npr: Microbit-video-selfie) i kliknemo na gumb Download.

Sada provjerimo jesu li micro:bit i pametni telefon ili tablet upareni (pritiskom na gumb CONNECT – slika1), a zatim prenesemo program na micro:bit klikom na gumb FLASH.

Pustimo da se program preuzme i čim se pojavi okrugli zeleni gumb OK micro:bit je spreman za rad: preuzimanje funkcije upravljanja snimanja videoisječaka!

Isprobaj i preuzmi

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit je ovdje.

Nešto vam nije jasno u programu? Pogledajte u našim uputama što vas zanima.