Glazbena kultura i micro:bit - 6. razred

Uputa za učitelje

Tempo – metronom

Naučite kako micro:bit možete pretvoriti  u metronom. Pokretanjem micro:bita na zaslonu prikazuje animacija koja oponaša metronom – kazaljka se giba lijevo-desno određenom brzinom. Ovaj program možete modificirati tako da promijenite trajanje pauze – manji broj znači bržu izmjenu sličica u animaciji – brži tempo, a veći broj sporiju izmjenu sličica, odnosno sporiji tempo.

Korištenje s učenicima

Predmet  Glazbena kultura
Razred 6., osnovna škola
Polugodište 1. ili  2.
Nastavna cjelina Slobodno improvizirano ritmiziranje, kretanje na glazbu, ples i sviranje
 Tema Tempo
Ključne riječi tempo, brzina izvođenja, takt
Ideja i izrada materijala Dalia Kager

U videu (na gornjoj poveznici) pokazano je kako micro:bit možete pretvoriti  u metronom.
Učenici pomoću ponuđene datoteke mogu:

  • na redovnoj nastavi – koristeći micro:bit učenici mogu hodati/pljeskati/koristiti udaraljke u tempu koju micro:bit prikazuje. U parovima učenici mogu izvoditi zajedničke kretnje prema zadanom tempu, a možete ga koristiti u slobodnom improviziranom ritmiziranju, kretanju na glazbu, plesu i sviranju; kod pjevanja određene pjesme možete koristiti micro:bit za održavanje tempa i sl..
  • kod kuće – učenici mogu kod kuće taktirati prema tempu koju pokazuje micro:bit, vježbati otkucavati trajanje pojedinih nota prema zadanom tempu, itd.

U nastavku pogledajte upute za izradu programa ili ga odmah isprobajte i preuzmite.

Upute za izradu programa

Izradimo program – metronom – koji će pokazati brzinu izvođenja nekog glazbenog djela. Usput naučimo raditi s jednostavnim naredbama u micro:bitu (uključi lampice, čekaj, zauvijek). Koristit ćemo i mogućnost kopiranja.

Program treba raditi tako da:

  • kad pokrenemo program, na zaslonu se određenom brzinom pokazuje animacija koja simulira kretanje metronoma – lijevo-desno.

Program se izrađuje u Micro:bit Editoru, https://makecode.microbit.org/ .

Iz grupe Osnovno odaberite naredbu zauvijek.

Također, iz grupe Osnovno odaberite naredbu uključi lampice i klikom miša na pojedinu lampicu, uključite lampice na zaslonu poput ovih na slici.

Ponovno iz grupe Osnovno odaberite naredbu čekaj (ms).

Broj 100 promijenite u broj po želji (u ovom smo slučaju broj postavili na 20 ms) – ako je broj manji, animacija će se brže izmjenjivati i metronom će zadavati brži tempo, a ako je broj veći, animacija se izmjenjuje sporije i metronom zadaje sporiji tempo.

 

Iz grupe Osnovno ponovno odaberite naredbu uključi lampice i klikom miša na pojedinu lampicu, uključite lampice na zaslonu poput ovih na slici ispod i dodajte ispod pauze.

 

Dupliciramo naredbu čekaj (ms)=200  tako da kliknemo na naredbu desnom tipkom miša i odaberemo opciju Duplicate  i dodamo ju ispod zadnje sličice.

 

Gotov program izgleda kao na slici.

Isprobaj i preuzmi

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit je ovdje.

Nešto vam nije jasno u programu? Pogledajte u našim uputama što vas zanima.