Glazbena kultura i micro:bit - 6. razred

Uputa za učitelje

Takt i mjera

Naučite kako pomoću micro:bita možete vizualno prikazati neku mjeru u izvođenju glazbe. Pokretanjem micro:bita na zaslonu se ispisuje o kojoj je mjeri riječ (2/4, 3/4, 4/4, 3/8, 6/8). Program (posebno za svaku mjeru) se izvodi neprekidno i na zaslonu prikazuje slike koje predstavljaju određenu notu i njihovo vremensko trajanje te je li nota naglašena ili nenaglašena.

Korištenje s učenicima

Predmet  Glazbena kultura
Razred 6., osnovna škola
Polugodište 1. ili  2.
Nastavna cjelina Izvođenje glazbe i glazbeno pismo
 Tema Takt i mjera – 2/4, 3/4, 3/8, 4/4, 6/8
Ključne riječi takt, mjera, trajanje nota
Ideja i izrada materijala Dalia Kager

U videu (na gornjoj poveznici) pokazano je kako pomoću micro:bita možete vizualno prikazati neku mjeru u izvođenju glazbe.
Učenici pomoću ponuđene datoteke mogu vježbati prepoznavanje mjera i njihovih obilježja:

  • na redovnoj nastavi – koristeći microbit učenici mogu hodati/pljeskati/koristiti udaraljke u mjeri koju microbit prikazuje. U parovima učenici mogu izvoditi zajedničke kretnje prema zadanoj mjeri (mogu naučiti valcer), a možete ga koristiti u slobodnom improviziranom ritmiziranju, kretanju na glazbu, plesu i sviranju; u paru ili u skupini učenici mogu osmisliti npr. brojalicu prema dobama u mjeri i slično.
  • kod kuće – učenici mogu kod kuće taktirati prema mjeri koju pokazuje microbit, a možete im zadati da recimo pokušaju odrediti mjeru u svojoj omiljenoj pjesmi.

Ovaj program možete modificirati tako da izradite program za neku drugu mjeru (npr. 2/2, 4/8, itd.). Polazište za programiranje je bilo da cijela nota traje 4 sekunde, polovinka 2 sekunde, četvrtinka 1 sekundu, osminka 0,5 sekundi, a šesnaestinka 0,25 sekundi, kako bi učenicima bilo lakše shvatiti i pratiti izvođenje mjere te usvojiti obilježja svake od njih. Vođeno je računa i o teškim i lakim dobama koje su vizualizirane na zaslonu microbita – teške dobe kao veliki i mali kvadrat, a lake dobe kao okomita i vodoravna crta (izmjena okomite i vodoravne crte daje dojam kretanja i promjene dvije lake dobe, dok recimo kod dviju vodoravnih crta ne bismo primijetili promjenu pa bi učenici stekli dojam da je to jedna, a ne dvije dobe).

U nastavku pogledajte upute za izradu programa ili ga odmah isprobajte i preuzmite.

Upute za izradu programa

Izradimo program pomoću kojeg ćemo naučiti taktirati određenu mjeru. Usput naučimo raditi s jednostavnim naredbama u micro:bitu (uključi lampice, čekaj, on start i prikaži znakovni niz). Koristit ćemo i mogućnost kopiranja.

Program treba raditi tako da kad pokrenemo program, na zaslonu se ispiše o kojoj se mjeri radi (2/4, 3/4, 3/8, 4/4 ili 6/8), a zatim se vizualnim prikazom i određenim vremenskim trajanjem teških i lakih doba ta mjera vrti na zaslonu.

Prije nego počnemo s izradom programa, važno je definirati trajanje pojedinih nota u sekundama, kako bismo što uspješnije izradili program. Pođimo od toga da cijela nota traje 4 dobe pa možemo dobu izjednačiti sa sekundom.

Ako cijela nota traje, shodno gore navedenom, 4 sekunde, onda polovinka traje upola kraće od cijele note – 2 sekunde. Četvrtinka traje upola kraće od polovinke – 1 sekundu. Osminka traje upola kraće od četvrtinke – 0,5 sekundi i na kraju, osminka traje upola kraće od osminke – 0,25 sekundi.

Radi lakšeg pregleda, trajanje nota u sekundama je u tablici:

NOTA TRAJANJE (u sekundama)
cijela nota 4 sekunde
polovinka 2 sekunde
četvrtinka 1 sekundu
osminka 0,5 sekundi
šesnaestinka 0,25 sekundi

Program se izrađuje u Microbit Editoru, https://makecode.microbit.org/ .

Mi ćemo izraditi program za šestosminsku mjeru, jer u njoj imamo izmjenu dviju različitih teških doba i dviju lakih doba. Na isti način možete izraditi program za bilo koju drugu mjeru.

Iz grupe Osnovno odaberite naredbu:

 

Iz iste grupe odaberite naredbu prikaži znakovni niz i umetnemo je unutar naredbe on start te promijenimo natpis Hello! u ime mjere koju će nam micro:bit prikazati – u ovom slučaju 6/8 (šestosminska mjera). Ovaj natpis pokazat će se samo na početku programa.

 

Iz grupe OSNOVNO odaberite naredbu:

 

Također, iz grupe Osnovno odaberite naredbu uključi lampice i klikom miša uključite sve lampice na zaslonu. Ova naredba će nam prikazati prvu tešku dobu.

 

Ponovno iz grupe Osnovno odaberite naredbu čekaj (ms)  i broj 100 promijenite u broj trajanja dobe sukladno gore navedenoj tablici – osminka 0,5 sekundi – broj 500.

 

Iz grupe Osnovno odaberite naredbu uključi lampice, dodajte je ispod pauze i klikom miša uključite lampice na zaslonu da prikazuju jednu vodoravnu crtu. Ova naredba će nam prikazati prvu laku dobu.

Sada ćemo koristiti dupliciranje kako bismo kopirali naredbu čekaj (ms). Pritiskom desne tipke miša na naredbu koju želimo duplicirati, otvara se prozor iz kojeg odaberemo opciju Duplicate.

Ponovno iz bloka Osnovno odabiremo naredbu uključi lampice i na zaslonu označimo jednu okomitu crtu koja će prikazati drugu laku dobu.

Ponovimo dupliciranje pauze.

Dupliciramo naredbu uključi lampice koja prikazuje prvu tešku dobu i isključimo lampice da dobijemo manji kvadrat.

Dupliciramo pauzu te obje naredbe za lake dobe i na kraju dodajemo još jednu pauzu.

Gotovi program izgleda ovako:

Isprobaj i preuzmi

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit s 2-4 mjerom je ovdje.

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit s 3-4 mjerom je ovdje.

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit s 3-8 mjerom je ovdje.

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit s 4-4 mjerom je ovdje.

Link za preuzimanje hex. datoteke s gotovim programom za micro:bit s 6-8 mjerom je ovdje.

Nešto vam nije jasno u programu? Pogledajte u našim uputama što vas zanima.