Micro:bit te prepoznaje

Pokretanjem microbita na zaslonu se prikazuje sličica kao da micro:bit spava. Primanjem i držanjem micro:bita za pin 0 i pin za uzemljenje zatvara se strujni krug te na zaslonu dva puta zablinka upitnik te ispisuje ime osobe i prikaže kvačica.

Tekstualne i slikovne upute

Putem web preglednika otvorite Microsoft Block Editor (poveznica: https://makecode.microbit.org/ ).

Prikazat će se sučelje kao na slici.

U on start dio programa smjestite naredbu show icon koja se nalazi u kategoriji Basic. Klikom na strelicu uz trenutnu ikonu srca odaberite ikonu asleep.

Iz dijela Input odaberite blok on pin P0 pressed i smjestite ga u prostor za programiranje.

Unutar tog bloka treba se najprije dva puta prikazati upitnik što simbolizira proces prepoznavanja onga koji drži micro:bit za izvod P0. Iz kategorije Loops odaberite naredbu repeat 4 times i smjestite ju unutar bloka on pin P0 pressed.

Umjesto 4 upište 2, a u do dio petlje postavite naredbu show string i upišite upitnik.

Kako bi se upitnik jasnije prikazao dva puta na ekranu, dodajte naredbu za pauzu i brisanje prikaza zaslona kao na slici.

Nakon repeat petlje unesite ostatk naredbi u on pin P0 pressed blok. Upotrijebite show string naredbu i unesite svoje ime. Nakon ispisa dodajte show icon naredbu sa simbolom kvačice kao znak da vas je micro:bit prepoznao. Time je dovršen ovaj program.

Drugi micro:bit projekti