Micro:bit globalni izazov

9.10.2018.

Koristeći se BBC micro:bitom, dizajnirajte i napravite rješenje za problem koji utječe na vas i vašu zajednicu ili drugu zajednicu negdje u svijetu!

Zaklada Micro:bit u suradnji s World’s Largest Lesson otvorila je natječaj prema temama UN-ovih ciljeva održivog razvoja: ne-zarazne bolesti i sigurnost.

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) je partner, provoditelj natječaja za Europu te će odabrati dio pobjednika koji će sudjelovati na završnom događaju Globalnog izazova u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu (sa svim plaćenim troškovima!)

Za ovaj izazov trebate napraviti uređaj ili projekt koristeći se micro:bitom/ovima koji će riješiti problem vezan uz teme sigurnosti i/ili ne-zaraznih bolesti. Bez obzira na to o kojem se problemu radi, zanima nas što ćete učiniti da ga riješite. Micro:bit ima brojne funkcije i mogućnosti tako da je bitna vaša kreativnost i mašta!

Vaš projekt trebate osmisliti, razraditi te napisati materijale kako bi ga i drugi mogli ponoviti. Cilj je da napravite projekt koji rješava problem a time i utječe na vas i vašu zajednicu te može pomoći i drugima u cijelom svijetu!

Tema i kratki opis

Ovaj natječaj se bavi temama tri UN-ova globalna cilja:

Više o ovim temama možete pročitati u materijalima za učenje Zaklade Micro:bit, link je ovdje.

Vaš zadatak je osmisliti projekt koji se bavi nekim od ova tri cilja (može se baviti i s nekoliko njih) rješavajući neki aktualan problem iz ne-zaraznih bolesti ili sigurnosti.

Ciljevi održivoga razvoja ili Globalni ciljevi zamišljeni su s ciljem da se smanji nejednakost te ostvari pravedan svijet za svakoga u kojem nitko nije izostavljen.

UN je objavio ciljeve 2015. godine s ciljem osiguravanja zdravlja, sigurnosti i budućnosti za sve na našem planetu Zemlji do 2030. godine. Ukupno ih ima 17 te se bave borbom protiv ekstremnog siromaštva i nejednakosti, povećanjem brige za atmosferu, borbom protiv klimatskih promjena, razvijanjem obnovljivih i održivih energija, te mnogi drugi. Detaljnije možete pogledati ovdje.

Sudjelovanje u natječaju

Na natječaj se mogu prijaviti sva djeca u dobi između 8 i 12 godina. Svoje projekte mogu razvijati sami ili u timovima. Za prijavu projekta je potrebno:

  • kontakt podaci mentora/nastavnika i roditelja/staratelja/skrbnika natjecatelja
  • pisana prijava koja opisuje projekt koji ste napravili, zašto, kome je namijenjen i kako pomaže vašoj ili nekoj drugoj zajednici
  • hex. datoteka programa
  • opcionalni su drugi materijali poput video snimke projekta

Natjecanje Globalni izazov počinje 24. rujna 2018. i završava u 17:00 sati, prema svjetskom vremenu, 16. studenog 2018. Detaljnije informacije i prijavnica su ovdje.

Počnite stvarati pravu promjenu u svijetu te doprinesite razvoju i postizanju UN-ovih globalnih ciljeva koristeći micro:bitove!

Drugi natječaji s tehnologijama IRIM-a