Interaktivni miš za kućne ljubimce

Tehnička škola Daruvar

Ideja nam je bila napraviti igračku miša koji bi bježao od mačke. Da bismo to ostvarili koristili smo 4 ultrazvučna senzora blizine i 2 kontinuirana servo motora. Senzori bi izračunali udaljenost od predmeta refleksije i zatim uz pomoć logike u kodu „miš“ odlučuje gdje će se kretati. Također se preko mobilnog uređaja može upravljati sa „mišem“ uz aplikaciju Blynk uz uvjet da je Arduino spojen na Internet tj. WiFi. Ispod presvlake „miša“ su postavljene mikro-sklopke koje se aktiviraju pritiskom na određene dijelove „miša“.

Video snimka

Izrada projekta

Arduino je usađen u pločicu preko socketa i na pločicu su nalemljeni ostali komponenti poput regulatora napona (7805) koji nam je potreban kako bi Arduino doveli konstantnih 5V. Ostali komponenti su punovalni ispravljač, koji nam jednostavno dopušta da bateriju spojimo obrnutog polaritet. Ostali komponenti su nalemljeni na žičice koje smo izvukli iz UTP kabela.

Kostur miša je konstruiran od bakrene žice debljine 2 mm i oblikovano tako da bi dobili okvir u kojem možemo postaviti Arduino i sve komponente i kako bi naš miš izgledao kao miš

Mobilna aplikacija

Na “screenshot”-u su prikazane sve komande koje sadrži početni ekran u našoj aplikaciji. To uključuje joystick za upravljanje Arduina i 2 tipke za zujalicu i automatsku navigaciju.

Joystick widget nam daje 2 varijable. Svaka varijabla pripada X i Y osi pojedinačno. Zajedno daju nam točku u koordinatnom sustavu koja odgovara trenutnoj lokaciji joystick-a u aplikaciji. Zatim uz pomoć tih varijabli u kodu određujemo u kojem smjeru se korisnik želi kretati.

Tipka radi na toggle principu što znači da se tipka ne treba držati kako bi ostala u jednom stanju. Može se reći da je tipka bistabilna. Uz pomoć te tipke omogućujemo ili onemogućujemo automatsku navigaciju “miša”.

Tipka je također bistabilna. Koristi se da aktivira zujalicu po želji korisnika aplikacije.

Shema projekta

Za napajanje Arduina koristimo 2 baterije 18650 koje idu na punovalni ispravljač koji služi samo da možemo spojiti baterije u bilo kojem polaritetu. Zatim se taj napon ispravlja na 5V. Za dvije svjetleće diode koristimo napajanje iz baterije pa koristimo tranzistor za napajanje. Ultrazvučni senzori su spojeni tako da im je trigger zajednički, a echo izlazi su svaki spojen na svoj ulaz u Arduino. Zujalica je također spojena preko napajanja baterije pa koristimo tranzistor za napajanje. Servo motori su spojeni također na bateriju a signal ulazi su spojeni na izlaze Arduina. Mikrosklopke su paralelno spojene tako da iako se jedna aktivira će se aktivirati.

Arduino program

Arduino program ovoga projekta možete preuzeti ovdje.

Autori

Projekt su izradili Teo Opić i Bruno Řehak uz mentorstvo Tomislava Krala iz Tehničke škole Daruvar.

Projekt je prijavljen na temu: Internet of Things: Kućni ljubimci i domaće životinje.

Drugi projekti