Internet of Things - Arduino

Uvod u IoT

Instalacija Blynk aplikacije i prvi IoT projekt

Što ćemo naučiti:

Gdje preuzeti Blynk aplikaciju

Izraditi prvi jednostavni IoT projekt

Prije nego krenemo na prvi projekt potrebno je preuzeti I instalirati Blynk aplikaciju na naš pametni telefon ili tablet. Aplikaciju možete preuzeti unutar Google trgovine (Play Store) ukoliko radite na Android operativnom sustavu odnosno preko Trgovine aplikacija (App store) ako radite na iOS operativnom sustavu. Aplikaciju možete preuzeti pretragom po ključnoj riječi Blynk.

Direktni linkovi za preuzimanje su:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cc.blynk

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/blynk-control-arduino-raspberry/id808760481?ls=1&mt=8

Nakon preuzimanja otvorite aplikaciju i napravite registraciju klikom na Create New Account. Registracija je potrebna kako bi se vaši projekti spremali direktno na Blynk serveru.

Za registraciju upišite svoj e-mail i odaberite lozinku.
Nakon registracije idemo kreirati novi projekt odabirom New Project opcije.
Upišite osnovne podatke o projektu – odaberite ime projekte, odaberite hardver koji koristite (Arduino MKR1000), vrstu veze (WiFi) te boju sučelja (Light).
Nakon kreiranja projekta prikazuje se obavijest da je stvoren autentifikacijski token te da je isti poslan na e-mail. Ovaj token je jedinstven za svaki projekt I služi za povezivanje hardvera s Blynk aplikacijom. Iskoristiti ćemo ga kasnije u programskom kodu za Arduino.
Na ekranu nam se prikazuje prazna aplikacija u kojoj možemo početi stvarati našu aplikaciju za upravljanje prvim IoT projektom.
Zadatak

Izradite svoj prvi IoT projekt – na Arduino spojite jednu svjetleću diodu na izvod broj 6 te izradite mobilnu aplikaciju kojom možete upravljati svjetlećom diodom. U mobilnoj aplikaciji iskoristite gumb tako da svjetleća dioda bude uključena kada je gumb pritisnut, a isključena kada je gumb otpušten.

 

Prikaz spajanja

Programski kod

Kako bi Arduino i Blynk aplikacija mogle komunicirati postoji standardni programski kod kojeg možemo iskoristiti, a možete ga pronaći na: https://examples.blynk.cc/?board=Arduino%20MKR1000&shield=Arduino%20WiFi%20Shield%20101&example=GettingStarted%2FBlynkBlink


				

U kodu kojeg preuzmete s gornjeg linka potrebno je upisati token za autentifikaciju koji ste dobili e-mailom pri stvaranju Blynk projekta umjesto YourAuthToken dijela u programskoj liniji:

// Go to the Project Settings (nut icon).
char auth[] = "YourAuthToken";
Dodatno, potrebno je Arduinu dati mogućnost za spajanje na bežičnu mrežu putem koje će se povezati na Internet. Zamijenite YourNetworkName sa nazivom bežične mreže (SSID) te YourPassword sa lozinkom za spajanje na bežičnu mrežu.

// Your WiFi credentials.
// Set password to "" for open networks.
char ssid[] = "YourNetworkName";
char pass[] = "YourPassword";

Nakon zamjena program uploadajte na Arduino.
Za jednstavna upravljanja i očitanja senzora nije potrebno dopisivati nikakv programski kod već će se komunikacija izvršavati zbog postavki koje ćemo napraviti u mobilnoj aplikaciji.

Izrada aplikacije
U aplikaciji odaberite dodavanje novog widgeta, te iz izbornika odaberite Button. Ova komponenta omogućava nam upravljanje nekim digitalnim izvodom, odnosno njegovo uključivanje i isključivanje bez pisanja dodatnog programskog koda za Arduino.
Gumb se prikazuje na aplikaciji, a klikom na njega možemo podesiti njegove postavke.
Kliknite na gumb i pogledajte postavke koje je moguće podesiti – naziv, izvod na koji će utjecati, te način rada kao tipkalo ili kao sklopka.
Kako je naša svjetleća dioda spojena na izvod 6 odabrati ćemo da ovaj izvod upravlja digitalnim izvodom s oznakon D6.
Također, dodijeliti ćemo gumbu naziv Tipkalo i postaviti da dijeluje kao tipkalo (Push).
Ovime smo završili izradu aplikacije, a kako bi pokrenuli aplikaciju kliknite na znak play (trokut) u gornjem desnom uglu.

verzija 1

Pogledajte ostale materijale za uvod u IoT