Ventilator kao digitalni izlazni modul

Opis projekta

U ovom projektu upoznat ćete rad ventilatora koji kao izlazni modul seta može biti digitalni ili analogni.

U primjeru ove lekcije ćete kao ulazni element upotrijebiti temperaturni senzor micro:bita. Ako je temperatura veća od 25 stupnjeva, ventilator će krenuti s radom najjačom brzinom. Kad je temperatura manja od 25 stupnjeva, ventilator neće raditi. U tom slučaju će se ventilator ponašati kao digitalni izlazni modul. Neka se na zaslonu micro:bita ispisuje vrijednost temperature u stupnjevima Celzijevim svakih 3 sekunde.

Potrebni moduli

  • Pločica za spajanje elektroničkih modula
  • USB kabel za napajanje
  • 1 kabel za spajanje modula
  • ventilator

Spajanje modula

U pločicu smjestite micro:bit. Na mjestima za spajanje elektroničkih modula kablovima povežite i spojite ventilator kao što je prikazno na montažnoj shemi. Ventilator može biti digitalni ili analogni izlazni modul.  U ovom primjeru ćete koristiti ventilator kao digitalni izlazni modul. S obzirom na to ventilator možete spojiti također samo na izvode P0, P1 ili P2. Prema prikazu spajanja ventilator spojite na izvod P2. USB kabelom povežite micro:bit s računalom kako bi spoj dobio napajanje i kako biste prebacili program na micro:bit.

Upute za izradu materijala

1. korak

Ventilator će biti digitalni izlazni modul koji će se pokrenuti kad temperatura bude veća od 25 stupnjeva.

U petlju forever postavite naredbu if then else iz kategorije Logic.

U if dijelu naredbe definirat ćete uvjet za pokretanje rada ventilatora. Uvjet glasi: ako je temperatura veća od 25. Iz kategorije Logic odaberite naredbu za usporedbu i postavite ju u if dio naredbe. Potrebno je još promijeniti znak jednako u znak veće. To ćete učiniti tako da pritisnete na strelicu uz znak jednako i s popisa koji se otvori odaberete znak usporedbe veće.

Iz kategorije Input odaberite naredbu temperature (°C) i smjestite je s lijeve strane usporedbe, a s desne upišite broj 25. Time je definiran uvjet, a sada treba u programskom kôdu dodati naredbu koja će se izvršiti kad je taj uvjet istinit.

2. korak

Iz kategorije Pins odaberite naredbu digital write pin P0 to 0 i smjestite ju u then dio. Promijenite parametar P0 u P2 jer je ventilator spojen na tom izvodu. Kao argument te naredbe umjesto nule upišite 1. Sada u programskom kôdu stoji da će ventilator početi s radom kada stanje izvoda P2 postane 1, a to se dogodi kad je temperatura veća od 25 °C.

3. korak

Inače, ako je temperatura jednaka ili manja od 25, ventilator neka ne radi. Zato iz kategorije Pins u else dio postavite naredbu digital write pin P0 to 0 i umjesto P0 postavite P2 te ostavite vrijednost argumenta 0.

4. korak

Da biste lakše pratili vrijednost temperature neka se na zaslonu micro:bita ispisuje njezina vrijednost. Iz kategorije Basic odaberite novu forever petlju i smjestite je u prostor za programiranje. U nju iz kategorije Basic smjestite naredbu show number. Kao argument te naredbe postavite naredbu temperature (°C) iz kategorije Input.

Da bi se temperatura ispisivala svakih 3 sekunde potrebno je ispod ispisa njezine vrijednosti dodati naredbu za pauzu. Ta se naredba nalazi u kategoriji Basic. Upišite na mjestu argumenta 3000 jer je to 3 sekunde (3000 milisekundi).

Prebacite program na micro:bit i isprobajte ga.