Upoznajte HuskyLens kameru

HuskyLens kamera je primjer tehnologije umjetne inteligencije. Ima sedam ugrađenih funkcija (načina rada):

  • prepoznavanje lica,
  • praćenje objekata,
  • prepoznavanje objekata,
  • praćenje linija,
  • prepoznavanje boja,
  • prepoznavanje oznaka te
  • klasifikacija objekata.

Ovisno o tome koji način rada na kameri odaberete, uz povezivanje s nekom od podržanih upravljačkih pločica i programiranje, moći ćete kreirati različite vlastite projekte i uređaje koji se baziraju na umjetnoj inteligenciji.

Dijelovi

Kao što je prikazano na slici, s prednje strane se nalazi kamera (2 megapiksela) koja snima okruženje ispred sebe. Lijevo i desno od kamere su dvije svjetleće diode koje se po potrebi mogu uključiti ili isključiti. Iznad kamere je jedna RGB svjetleća dioda. S lijeve strane je utor za memorijsku karticu. S donje strane se nalaze utori za UART/I2C kablove i mikro USB kabel.

Na stražnjoj strani HuskyLens kamere nalazi se IPS zaslon (In Plane Switching) od 2 inča.

Iako se nalaze s prednje strane kamere, funkcijsko tipkalo i tipkalo za učenje koriste se gledanjem zaslona kamere koji je s njezine stražnje strane.

Funkcijsko tipkalo izgledom podsjeća na kotačić, ali zapravo je malena poluga. Može se pomicati lijevo i desno te pritisnuti prema dolje. Funkcijskim tipkalom se na zaslonu kamere prati i odabire način rada kamere te njegove postavke.

Pritiskom na tipkalo za učenje HuskyLens kamera počinje učiti nove stvari iz okoline kako bi ih kasnije mogla prepoznati, ovisno o načinu rada u kojem se nalazi. Detaljnije o tome kako rade ova tipkala pročitajte u sljedećoj lekciji.

HuskyLens kamera se može spojiti na različite upravljačke pločice (micro:bit, Arduino i Raspberry Pi) te koristiti u kombinaciji s drugim senzorima i izvršnim uređajima kompatibilnim s tim pločicama.

U ovom tečaju predstavljeni su primjeri korištenja HuskyLens kamere s micro:bitom i micro:Maqueen Plus robotom, s naglaskom na način rada prepoznavanja lica i oznaka (tagova). Programiranje se vrši u grafičkom sučelju Mind+ čime ćete vrlo jednostavno ući u svijet programiranja i kreiranja projekata s elementima umjetne inteligencije.

Napajanje

Za napajanje i rad HuskyLens kamere možete koristiti USB ili I2C kabel.

U slučaju korištenja USB kabela, povežite ga preko mikro USB konektora na kameri i spojite na izvor napajanja, primjerice računalo. Tada kameru možete koristiti samo za učenje elemenata iz okruženja, ovisno o načinu rada koji odaberete.

Kada želite koristiti kameru s robotom, povežite ju I2C kabelom s izvodima robota na predviđenom mjestu za dodatne priključke na robotu kako je prikazano na slici. Vodite računa da kablove spojite ispravnim redoslijedom: crveni kabel spojite na izvod 5V, crni na GND, plavi na SCL i zeleni na SDA.

Istovremeno se mogu koristiti oba načina napajanja.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Projekt je 85% financiran iz EGP financijskog mehanizma, a 15% financiran iz državnog proračuna.

Tags: