Zakretanje

1. Zadatak

Naučite kako se micro:Maqueen robot može zakretati u desnu ili lijevu stranu, stoga izradite najprije program kojim će se robot kretati ravno dvije sekunde te zatim skrenuti u desnu stranu na 300 milisekunde. Neka takav slijed naredbi ponavlja beskonačno mnogo puta.

Rješenje

Objašnjenje

Iz kategorije Maqueen odaberite naredbu motor left move Forward at speed 0 te ju postavite unutar forever naredbe. Promijenite postavke naredbe tako da glasi motor all move Forward at speed 100 te postavite pauzu od 2 sekunde ispod naredbe. Tim naredbama će se robot kretati ravno dvije sekunde.

Zatim duplicirajte naredbu motor all move Forward at speed 100 dva puta te kopirane naredbe postavite ispod pauze. Da bi robot skrenuo desno, morate u programu postaviti da se lijevi kotač okreće unaprijed, a desni unatrag. Promijenite zato postavke kopirnih naredbi tako da glase motor left move Forward at speed 100 i motor right move Backward at speed 100.

Nakon naredbi za skretanje postavite pauzu od 300 milisekundi.

2. Zadatak

Napravite sada novi program kojim će se micro:Maqueen vrtjeti u krug 2 sekunde. Zaokret neka se vrši na lijevo. Robot pokrenite pritiskom na tipkalo A.

Rješenje

Objašnjenje

Iz Input kategorije dovucite naredbu on button A pressed i postavite u prostor za programiranje. Da bi se robot vozio u krug na lijevu stranu, postavite smjer kretanja lijevog motora unazad, a desnog motora unaprijed. Brzina lijevog motora neka bude veća od desnog. Nakon toga dodajte naredbu za pauzu od 2 sekunde (pause (ms) 2000) i na kraju naredbu za zaustavljanje rada motora (motor all stop).