Radiokomunikacija – prikaz srca i smješka

Napravite jednostavnu vježbu korištenja radio veze među micro:bitovima. Neka jedan micro:bit bude odašiljatelj koji će slati poruke pritiskom na tipkala, a drugi neka bude prijemnik te prikaže na zaslonu srce ili smješko ovisno o poruci koju je primio.

Micro:bitovi komuniciraju korištenjem Bluetooth tehnologije. Svaki micro:bit može po potrebi biti i odašiljatelj i prijemnik, a u kategoriji Radio imate velik izbor naredbi kojima možete ostvariti izmjenu poruka među njima.

Korištenjem radio tehnologije mogućnosti micro:bita postaju gotovo neograničene jer kad iskoristite sve izvode za proširenja na jednom uređaju, jednostavno dodajete ostale na sljedeći uređaj. Također, ovime dobivate mnoštvo novih mogućnosti za igre s više sudionika (micro:bitova).

Micro:bitove grupirate u radio grupe, kojih može biti 256. Zgodno je što po potrebi možete i smanjiti snagu odašiljanja radio signala.

Program izradite u MakeCode editoru koji se nalazi ovdje.

Upute za izradu programa

Napravit ćete dva programa. Prvi program je za micro:bit koji šalje poruke, a drugi za micro:bit na kojem će biti prikazane slike.

1. korak

U oba ćete programa unutar bloka on start definirati radio grupu kako bi vaši micro:bitovi bili odvojeni od ostalih grupa micro:bitova. U kategoriji Radio potražite naredbu radio set group i postavite je na 15.

2. korak

Za slanje poruka bit će potrebno pritisnuti tipkalo A ili tipkalo B, stoga koristite blokove on button A pressed i on button B pressed iz kategorije Input. U slučaju pritiska na tipkalo A neka se radio vezom pošalje broj 0, a pritiskom na tipkalo B broj 1. Naredba za slanje poruke u obliku broja je radio send number (kategorija Radio), a kôd možete vidjeti na slici. Time ste završili program za micro:bit koji šalje poruke.

3. korak

Program za drugi micro:bit koji primanje poruke prikazuje slikama na svom zaslonu također mora imati blok s radio grupom kao i prvi micro:bit. Naredba za primanje poruke koristi jednostavan uvjet on radio received s varijablom receivedNumber iz kategorije Radio. Ako je primljen broj 0, iscrta srce, inače iscrta smješka.

Prebacite programe na micro:bitove i isprobajte slanje i primanje poruka.