Opseg i površina pravokutnika

Izradite program za micro:bit kojim učenici mogu vježbati izračunavanje opsega i površine pravokutnika.

Korištenje s učenicima
Predmet Matematika
Razred 5., osnovna škola
Polugodište 2.
Nastavna cjelina Skupovi točaka u ravnini
Tema Opseg i površina pravokutnika
Ključne riječi pravokutnik, opseg, površina
Ideja i izrada materijala Antonija Horvatek

Na redovnoj nastavi također možete koristiti micro:bit s danom datotekom. Jedan je način da na kraju sata, na kojem ste zajedno uvježbali ovo gradivo, napravite igru/natjecanje između učenika. Učenici će igrati u parovima. Na papiru trebaju napraviti tablicu s dva retka, na početku redaka napisati svoja imena, a zatim naizmjenice rješavati zadatke koje zadaje micro:bit, te u tablicu kod svog imena napisati plus ako je točno riješen zadatak, odnosno minus ako je netočno. Plusevi i minusi se upisuju i za opsege i za površine.

Nakon što ste s učenicima prošli ovo gradivo, na redovnoj nastavi, na početku bilo kojeg kasnijeg sata možete učenicima reći da, dok učitelj upisuje sat, na brzinu trebaju uključiti micro:bitove i ponovo provježbati/ponoviti ovo gradivo. Na isti način mogu vježbati na dopunskoj nastavi.

Micro:bit možete iskoristiti i za zadavanje domaće zadaće. Npr. učenicima možete reći da si pomoću micro:bita zadaju npr. 3 zadataka, zapišu ih u bilježnicu i riješe. Pritom učenik prvo treba s micro:bita očitati dimenzije pravokutnika, zapisati ih u bilježnicu, samostalno u bilježnici izračunati opseg i površinu, te nakon toga pomoću micro:bita provjeriti rješenje. Na taj način treba riješiti tri zadatka.

Upute za izradu programa

Detaljne upute za izradu ovog programa možete preuzeti u PDF dokumentu  ovdje.

Isprobajte i preuzmite

Protresanjem micro:bita izabiru se dva broja između 1 i 4 (pritom se ništa ne ispisuje).

Pritiskom obje tipke A+B prikaže (nacrta) se pravokutnik.

Pritiskom tipke A ispisuje se opseg.

Pritiskom tipke B ispisuje se površina.