Kompas

Pretvorite micro:bit u kompas.

Korištenje s učenicima
Predmet Priroda i društvo
Razred 3., osnovna škola

Odgojno-obrazovni ishodi  

 

A.3.4 Učenik se snalazi u prostoru, tumači plan mjesta i kartu zavičaja, izrađuje plan neposrednoga okruženja i zaključuje o povezanosti prostornih obilježja zavičaja i načina života ljudi.

A.B.C.D.3.1 Učenik uz usmjeravanje objašnjava rezultate vlastitih istraživanja prirode, prirodnih i/ili društvenih pojava i/ili različitih izvora informacija.

Za korištenje micro:bita kao kompas, držite micro:bit u ruci tako da ga usmjerite prema sebi i gledate u njegov zaslon (bilo da ga držite okomito ili vodoravno). Micro:bit će u odnosu na tu poziciju odrediti kut i prikazati stranu svijeta prema kojoj ste okrenuti. Učenici mogu korisititi micro:bit kao kompas na školskom izletu, kod kuće, u razredu.

Upute za izradu programa

Detaljne upute za izradu ovog programa možete preuzeti u PDF dokumentu  ovdje.

Isprobajte i preuzmite

Prilikom pokretanja micro:bita pokrenuti će se kalibracija kompasa. Na zaslonu se ispiše poruka TILT TO FILL SCREEN. Tada se micro:bit mora okretati u različitim smjerovima sve dok se sve svjetleće diode na zaslonu ne uključe i ispune ga. Nakon toga će se prikazati smješko kao znak da je kalibracija bila uspješna.

Na ekranu micro:bita se prikazuje oznaka strane svijeta prema kojoj je okrenut.