Kodiranje u aplikaciji Makeblock – izmjena zadanog koda

Otvorite aplikaciju kako biste izmijenili postojeći kôd za kreatanje robota.

Odaberite način rada PLAY i na ekranu će se prikazati joystick za važnju, gumbi za dizanje i spuštenje ruke te gumbi za otvaranje i zatvaranje hvataljke.

U gornjoj traci odaberite DESIGN. Na ekranu vašeg uređaja prikazuje se siva pozadina na kojoj se nalaze gumbi i joystick, a s lijeve strane se nalaze dijelovi koje je moguće programirati.

Dotaknite sivi prostor kako biste započeli s izmjenama koda.

Jednom dodirom na joystick otvara se mogućnost za preimenovanje ili brisanje. Odaberite Delete i izbrišite ga.

Za pokretanje robota odabrat ćemo quad-direction pad. Stisnite plus koji je u donjem lijevu kutu. Prstom dovucite quad-direction pad u sivi prostor.

Jednim dodirom na njega otvara se mogućnost odabira preimenovanja, kodiranja i brisanja. Pritisnite na Code.

U gornjem dijelu vidite da je okvirom označen quad-direction pad, a lijevo od njega su gumbi za ruku i hvataljku koje ćemo pogledati kasnije. S lijeve strane se nalaze kategorije naredbi (Begin. Move, Display, Event, Detect, Math, Controls). U sivom prostoru možete vidjeti kôd (naredbe i argumente) zadane u aplikaciji. Svim smjerovima kretanja zadana je maksimalna brzina 255. Pritiskom na argument brzine za naprijed promijenite ga u 150, za unatrag u 100, a za lijevo i desno u 200. Time ste smanjili brzine kretanja robota prema čemu se robot najsporije kreće kad ide unatrag.

U gornjem dijelu odaberite prvi gumb. On se odnosi na spuštanje ruke. Kad je gumb pritisnut ruka se spušta, a kad ne držite prst na gumbu ruka se zaustavi. Sada smanjite brzinu spuštanja ruke. Zadana brzina je -100, a vi klikom na nju upišite -50.

U gornjem dijelu sada odaberite sljedeći gumb iz kojeg stoji kôd za podizanje ruke. Kliknite na brzinu 100 i promijenite ju u 50.

Sljedeći gumb je za zatvaranje hvataljke. U programu zadana brzina je 100, a vi ju povećajte na 150.

Na kraju odaberite posljednji gumb za otvaranje hvataljke. U programu je zadana brzina -100, a vi ju smanjite na -50.

Kliknite na strelicu u gornjem lijevom kutu i nakon toga odaberite PLAY. Ako niste, povežite uređaj s robotom preko Bluetooha i ispobajte kako se robot kreće s obzirom na izmjene.