Uređaj spašavanje od fjake

Poznato je da je fjaka najveći problem u Dalmaciji za vrijeme vrućih ljetnih dana. Fjakom se bave čak i znanstvenici, tako smo i mi odlučili pokušati napraviti pomagalo koje će pomoći u svladavanju fjake. Fjaka je definirana kao psihofizičko stanje Dalmatinca potencirano voljom da ne radi ništa. To nikako nije lijenost, nego nedostatak volje pod dugotrajnim utjecajem izloženosti visokim temperaturama. Kome se uopće da išta raditi po vrućini.
Naše pomagalo funkcionira dijelom kao rashladni uređaj, a dijelomkao signalizirajuće upozorenje. Montirano je u kačketu, tako da je lako prenosivo, a osim samoj fjakastoj osobi od velike pomoći može biti i ljudima u okruženju jer svjetlosnom signalizacijom upozorava ljude u okruženju da je u pitanju fjaka, a to znači da ne postavljaju po mogućnosti nikakva pitanja i da osobu ostave na miru dokle se ne promjeni boja odnosno njegovo stanje.
Pošto se fjaka veže uz visoke temperature, programirali smo ventilator kao digitalni modul i to da se pali kad temperatura raste iznad 26 C. Paljenjem ventilatora pokreće se osnovni rashladni dio, a istovremeno pale se crvene led lampice kao upozorenje da je fjaka u pitanju. Kada temperatura padne ispod 26 C ventilator se gasi, a signalizacija mijenja boju u plavu što je znak da je opasnost prošla i da će osoba najvjerojatnije bez upozorenja naglo krenut s uobičajnim radovima i nastaviti s aktivnošću.

Fotogalerija stvaranja projekta
Video prezentacija projekta

Autor projekta

Marko Žderić i Tin Andrijašević ( Mentorica: Mandalena S. Pavlović, knjižničarka)