SPOT – Sakupljač plutajućeg otpada

Connect IT, Slavonski Brod

„SPOT“ je plovilo (cca. 50x80cm) namijenjeno skupljanju sitnijeg otpada sa površine vode. Sastoji se od 2 plutače (izrađene od PET ambalaže) između kojih je „kavez“ od žičanog pletiva u koji stane 20-ak litara otpada. Na vrhu je konstrukcija koja drži pogonski i upravljački sustav.
Pogon je pomoću 2 propelera (3D printani) na dugim osovinama, a svaki pokreće po jedan DC motor. Upravljački sustav čini kontroler Dasduino ConnectPLUS, te L293D motor driver, a upravlja se putem modula „joystick“ u aplikaciji Blynk (potrebna je Wi-FI veza s internetom).
U Blynk aplikaciji također se prikazuju temperatura zraka i vode, te tlak zraka (mjere se senzorima BMP180 i DS18B20). Pomoću „slidera“ na dnu, moguće je podesiti vrijeme osvježavanja ovih podataka na period od 1 do 60 sekundi.
Za napajanje se koriste 2 baterije (5V za kontroler i 12V za motore), a na poklopcu kućišta su prekidači koji isključuju svaku bateriju. Propeleri na prednjoj strani nisu u funkciji, već služe kao rezervni.
Iako se „na suhom“ sve činilo idealno, SPOT se nije dobro iskazao u praksi. Motori su izgleda preslabi za veličinu i masu plovila. Također, čini se da dolazi do većeg trenja između osovina propelera i cijevi kroz koje prolaze (bez cijevi osovine stvaraju znatne vibracije).
Uz ove probleme, ipak smo uspjeli pokupiti jedan papirić 🙂
Za unapređenje pogona, nabaviti ćemo snažnije motore, ali i potražiti savjet nekog stručnjaka za plovila. Također želimo sustav upravljanja zamijeniti radio-komunikacijom.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Dodatne fotografije
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Hrvoje Ćosić

Učenici:

Roko Križanović, Erik Krajnović