Smreko-alarm

OŠ “Petar Zrinski” Čabar

Smrekine šume u Gorskom kotaru već su u posljednjih 10 godine nekoliko puta prošle prirodne katastrofe: ledolom (2014.), smrekov potrkornjak (2014.-2020.) i vjetrolom (2017.). Kroz navedene katastrofe prošla su i druga stabla u šumama, ali smreka je najviše nastradala zbog kukca, smrekovog potkornjaka koji je napao stabla oštećena od ledoloma. Kod vjetroloma je smreka ponovo najviše nastradala budući da ima pliće korijenje od jele, a dugotrajna kiša je razmekšala zemlju koja nije mogla fiksirati korijenje.
Iz svih navedenih razloga smatramo da je potrebno napraviti neki sustav koji bi se postavio u smrekinim šumama i alarmirao kada bi se smanjila količina vlage pod korom. Smanjivanje vlage pod korom smreke mogao bi značiti da je smreku napao smrekov potkornjak, budući da on pod korom dubi kanale i kora gubi kontakt s unutrašnjim dijelom stabla pa se taj dio prvi počinje sušiti.
Sustav koji smo osmislili koristio bi Arduino i senzor za vlagu. Senzor za vlagu bi bio smješten između kore i drva smreke. Kada bi vlaga pala ispod vrijednosti 30% Arduino bi to signalizirao paljenjem crvene led lampice. Kada bi vrijednost bila iznad 30%, svjetlila bi led lampica zelene boje. Ovakva signalizacija pomogla bi šumarima i vlasnicima šuma da rano detektiraju da se sa smrekom događa nešto nepovoljno i da poduzmu određene aktivnosti za spasenje drveća.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Tanja Šebalj-Kocet

Učenici:

Matej Turk, Vedran Zbašnik