SMARTBERRY

Mladi informatički stručnjaci, Čakovec

Projekt pametne gredice – SMARTBERRY, koristi mikrokontroler Dasduino Connect Plus za praćenje i kontrolu uvjeta za uzgoj jagoda. Za prikupljanje podataka koriste se senzori, uključujući BMP 180 senzor za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, kapacitivni senzor za mjerenje vlažnosti tla te senzor ambijentalnog svjetla za praćenje svjetlosti u prostoriji.
Svi prikupljeni podaci se prikazuju na OLED ekranu koji je povezan s mikrokontrolerom. Osim prikaza podataka, projekt koristi i različite aktuatore za kontrolu uvjeta u gredici.

LED prsten se koristi za osvjetljenje biljaka u uvjetima kada nema dovoljno svjetla, dok se pumpa za zalijevanje aktivira i deaktivira pomoću releja kontroliranog od strane mikrokontrolera.
S obzirom na to da se sve kontrole vrše putem mikrokontrolera, korisniku je omogućeno jednostavno i učinkovito praćenje i kontrola uvjeta za uzgoj jagoda. Projekt pametne gredice pruža mogućnost automatizacije uzgoja biljaka što može značajno olakšati i poboljšati proces uzgoja.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Viktor Lazar

Učenici:

Lovro Krištofić, Marko Mikolaj