Robotski slikar “Kotačko”

OŠ fra Ante Gnječa, Staševica

Dok većina umjetnika slika kistovima, mi smo se odlučili za malo drugačiji pristup. Naš robot slika kotačima različitih reljefnih uzoraka. Upravo zbog te karakteristike odlučili smo ga nazvati “Kotačko”.

Kotačko može raditi u 2 načina rada:
1) ručno upravljanje – Robota pokrećemo naprijed-natrag te lijevo-desno korištenjem joysticka.
2) automatsko upravljanje – Robot se samostalno kreće u zadanom smjeru sve dok ultrazvučni senzor ne prepozna prepreku. Tada se zakreće udesno i nastavlja s vožnjom. Automatski način rada uključujemo/isključujemo putem tableta.

Srednji kotačić robota zamijenili smo kotačićem kojeg smo sami nacrtali u Tinkercadu i isprintali na 3D printeru. U planu smo imali još nekoliko kotačića različitih reljefnih uzoraka, ali ponestalo nam je filamenta za 3D printer. Od te ideje nismo odustali, samo ćemo ju realizirati nešto kasnije. Na bočne kotače probali smo namotati gumice za domaćinstvo te zalijepiti komadiće plastičnih prostirki za stol. Gumice su funkcionirale dobro, kotači nisu proklizavali, ali ponekad su znale usporavati kotače te su u konačnici pale. Komadiće prostirke nismo uspjeli dovoljno dobro pričvrstiti te su odmah na početku klizili s kotača. Ukoliko se bočnim kotačima ne doda ništa, robot također uspješno crta, ali ponekad kotači znaju proklizavati.

Kao i svaki pravi umjetnik, naš je robot na kraju ovog projekta organizirao malu izložbu svojih radova. Njegove slike sada krase jedan od školskih hodnika te čekaju svoje prve posjetitelje.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Tena Kozina

Učenici:

Bruno Barbir, Jakov Giljević, Marin Gnječ, Kiara Marević