Plinski detektor s melodijom upozorenja

OŠ braće Radića, Bračević

U ruralnim područjima se najčešće za grijanje koriste peći na kruta goriva kao što je drvo. Ponekad se dogodi da uslijed nekompletnog izgaranja dođe do nastajanja opasnih plinova kao što je ugljični monoksid. Taj plin je po ljude otrovan a vrlo opasnim ga čini to što je bez boje i mirisa zbog čega ga često zovu i nevidljivi ubojica.
Pošto se i naša škola nalazi u ruralnom području Dalmatinske Zagore za grijanje koristimo peći na kruta goriva. Zbog toga nam došla ideja da napravimo jednostavni detektor opasnih plinova koji će upozoravati svjetlom i upozoravajućom melodijom. Pošto smo u Arduino kompletima imali sve potrebne djelove prionuli smo na posao. Osmislili smo shemu spajanja, uredili plastičnu bocu koja služi kao kućište, spojili sve ugrubo na stolu, isprogramirali i na kraju sve stavili u kućište i testirali.
Odabrali smo prigodnu melodiju Smoke on the water benda Deep Purple koja je nastala upravo kao osvrt na požar u studiju u kojemu je u tom trenutku Frank Zappa snimao novi album i koji se ne bi dogodio da su imali ovakav detektor.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Dodatni materijali
Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Pero Brčić

Učenici:

Nina Laštre, Iris Svalina, Josip Raić, Ante Didić