Pametni štap za slijepe i slabovidne osobe

OŠ Petar Zrinski Ćabar

Slijepe i slabovidne osobe obično imaju poteškoća s kretanjem u otvorenom prostoru koji im nije u potpunosti poznat. Želja nam je osmisliti pomagalo koje bi im pomoglo u kretanju ulicom i cestom gdje ima i drugih sudionika u prometu.
Osmislili smo pametni štap koji bi imao osim funkcije klasičnog „bijelog štapa“ i mogućnost autonomnog uključivanja lampice kada bi bila smanjena vidljivost (loše vrijeme, magla, sumrak ili noć) koja bi ukazivala na slijepog ili slabovidnog pješaka na ulici. U slučaju sunčanog vremena, lampica bi bila isključena. U detektiranju jačine svjetlosti pomogao nam je analogni ambijentalni svjetlosni senzor.
Dodatna funkcionalnost pametnog štapa bilo bi alarmiranje pomoću zujalice kada bi se štap našao u blizini neke prepreke. U otkrivanju udaljenosti prepreke pomogao nam je ultrasonični senzor za udaljenost.
Cijeli sustav spojili smo na upravljačku pločicu Dasduino te ga smjestili u drvenu kutijicu koju smo pričvrstili na duži drveni štap. Kutijicu smo prilagodili na način da lampica bude vidljiva, a ultrasonični senzor stavili smo na prednju, donju stranu štapa koja je prva u doticaju s predmetima pred pješakom. Za štap i kutijicu gdje je sustav pametnog štapa koristili smo drveni materijal budući da ga učenici znaju samostalno oblikovati, a željeli smo i dodati „goranski štih“ budući živimo u Gorskom kotaru koji je bogat šumom, a time i drvenom građom.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Dodatne fotografije
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Tanja Šebalj-Kocet

Učenici:

Borna Malnar, Nik Lipovac, Ian Jašarević