Pametni koš za odlaganje otpada // Eko – team // ESSB BY INNCRO-IT

UDRUGA INOVATIVNE HRVATSKE INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE

Pametni koš za odlaganje otpada kombinira inovativnu tehnologiju s održivim materijalima kako bi promovirao bolje upravljanje otpadom u gradovima. Izrađena od visokokvalitetnog drveta, kanta ima 3D-printane držače za OLED ekran i nožice od bioplastike, čime se ističe ekološka osviještenost i korištenje obnovljivih materijala.

Solarni panel smješten na vrhu koša napaja ovaj sustav, osiguravajući energetsku neovisnost i smanjenje potrošnje energije.

Koš ima tri odjeljka za odvajanje otpada – papir, plastika i miješani otpad. Ova funkcionalnost potiče svijest o recikliranju i olakšava proces odvajanja otpada kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš. Integrirani senzori blizine (APDS9960) precizno mjere količinu otpada u košu. Kada koš dosegne određeni kapacitet, senzori putem aplikacije Blynk obavještavaju korisnike o potrebi pražnjenja.

Za upravljanje ovim sustavom koristi se Arduino pločica, koja pruža pouzdanost i prilagodljivost u radu. Njena funkcija je koordinacija senzora, upravljanje komponentama i omogućavanje interakcije s aplikacijom Blynk.

Glavni cilj ovog projekta je postići održivost i promicati bolje upravljanje otpadom u urbanim područjima. Ovaj pametni koš za odlaganje otpada predstavlja integraciju tehnologije i održivosti, potičući odgovorno ponašanje prema okolišu i pridonoseći stvaranju zelenijih i čišćih gradova.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Dodatne fotografije
Videoprezentacija projekta

Autori projekta
Mentor:

Lucija Bašić / David Mendelski / Filip Križanac / Roko Lukenda

Učenici:

Nikolina Žderić / Domenika Dujić / Bruno Vučić / Ivano Pejić