Pametni elementi

Međimurski informatički klub, Čakovec

Međimurski informatički klub predstavlja PAMETNE ELEMENTE – modularnu platformu za pametan dom. Platforma omogućuje korisnicima izradu vlastitog sustava za pametnu kuću na temeljenu pripremljenih modula koji se sastoje od mikrokontrolera sa senzorima i aktuatorima s programskim kodom te online platforme s blokovima koji se mogu konfigurirati putem grafičkog sučelja.

Za potrebe projekta izrađeni su 3d modeli kućišta za postavljanje uređaja unutar i izvan kuće. Mogu se jednostavno postaviti ili montirati na željeno mjesto te napajati putem USB kabla, prijenosne baterije ili LiPo baterije.
Senzori i aktuatori su spojeni na mikrokontroler Arduino MKR1000 i isprogramirani, a kombinacijom programskog koda mogu se kombinirati i spajati na mikrokontroler prema potrebama korisnika.
Online platforma temelji se na Node-RED platformi, jednostavna je za korištenje i izradu novih korisničkih tokova i proširenje kontrolne ploče. Kada se instalira na server, možemo joj pristupiti i kada nismo kod kuće. Kontrolna ploča je prilagođena za stolna računala, tablete i mobitele. Nudi mogućnosti obavijesti, glasovnih upozorenja i email poruka, kako bi korisnika obavijestila o važnim događajima poput zvona na vratim, ulaska nepoznatih osoba ili promjene temperature.

Konfiguracija za kontrolnu ploču nalazi se u sekciji dodatni materijali, a za instalaciju Node-REDa pogledajte https://nodered.org/docs/getting-started/.

Za pomoć pri korištenju projekta i platforme, javite nam se na info@mik.hr.

Fotogalerija stvaranja završnog rada
Videoprezentacija završnog rada

Autori završnog rada
Mentor:

Viktor Lazar

Učenici:

Vito Križaić, Šimun Bilas