Pametna kišna krila

OŠ Frana Krste Frankopana Zagreb

Pametna kišna krila rade autonomno a uključuju se samo kada je to potrebno kako bi uvjeti za uzgoj bili optimalni ali uz štednju vode i energije. Za idealne uvjete uzgoja pojedinih poljoprivrednih kultura pitali smo umjetnu inteligenciju.

Sustav se sastoji od tri dijela:

1. Bazne stanice koja neprekidno mjeri vlažnost tla, temperaturu tla, vlažnost zraka, temperaturu zraka i količinu svjetla te pokreće navodnjavanje tek kada je to potrebno. Kod uzgoja rajčica navodnjavanje će se pokrenuti kad vlažnost tla padne ispod 60%, kada je temperatura tla viša od 10°C, kad temperatura zraka nije viša od 28°C kako voda ne bi prebrzo isparavala, kada vlažnost zraka nije veća od 90% jer to znači da je magla ili da pada kiša i sl. Baznu stanicu namjeravamo nadograditi solarnim panelom koji bi ju napajao električnom energijom.

2. Pumpe za vodu koja vodu crpi iz obližnjeg jezera, bunara ili spremnika za kišnicu.

3. Kišnih krila koja raspršuju vodu po poljoprivrednoj površini a čiji motori se pokreću automatski kod pokretanja navodnjavanja. Krila su opremljena i hidraulikom te se mogu sklopiti za potrebe transporta i sl. Svaka mlaznica je opremljena regulatorom tako da se neke mogu i isključiti ovisno o plodoredu kulture koju uzgajamo.

Optimalni uvjeti, brzina kretanja krila i snaga pumpe za vodu se programiraju za svaku kulturu posebno. Za izradu samo koristili dijelove više Lego Technic setova. Nešto je iz trgovine akvarističkom opremom a sve ostalo je iz Neuron seta.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Dodatne fotografije
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Darko Račić

Učenici:

Lana Sapor, Maša Jagarinac, Iva Rubčić, Leona Šimurina