NAJBOLJA KANTA

Međimurski informatički klub, Čakovec

Projekt “pametne kante za smeće” koristi Dasduino Connect Plus mikrokontroler za praćenje i upravljanje kantom za smeće. Kanta koristi ultrazvučni senzor za mjerenje razine smeća u spremniku, a senzor pokreta APDS9960 omogućuje upravljanje servo motorom i 3D printanim plastičnim prstom koji otvara i zatvara poklopac kante.

Pored toga, kanta je opremljena OLED ekranom koji prikazuje IP adresu web stranice koja je povezana s kantom za smeće. Na ovoj web stranici moguće je pratiti stanje kante, uključujući informacije o količini smeća u spremniku, statusu poklopca (otvoren/zatvoren) te broju puta koliko je kanta bila otvorena od trenutka paljenja.

Ova pametna kanta za smeće ima potencijal za povećanje efikasnosti i smanjenje troškova održavanja jer omogućuje nadzor nad punjenjem spremnika i pravovremeno pražnjenje kante prije nego se spremnik prepuni i dođe do neugodnih mirisa ili problema sa higijenom. Također, zahvaljujući senzoru pokreta i servo motoru, poklopac kante se može otvoriti bez dodirivanja, što je higijenskije i praktičnije.

Projekt ima velikog potencijala za daljnje unaprjeđenje i proširenje, uz dodavanje baze podataka i opcije za spajanje više kanti, što bi učinilo kantu još funkcionalnijom i korisnijom u svakodnevnom životu.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Viktor Lazar

Učenici:

Andrija Gabrijel Kežman, Jakov Virč