Multimedijalni toranj

Strukovna škola Đurđevac, Đurđevac

Tema natječaja “Digitalna umjetnost” je motivirala učenike u traženju ideje iskorištavanja opreme iz projekta u izradi sklopa koji će generirati moderni umjetnički izraz u obliku digitalnog multimedijalnog tornja koji će povezati STEM i umjetnički prikaz različitih svjetlosnih efekata. Srce multimedijalnog tornja je mikrokontroler MKR 1000 koji upravlja svjetlinom i bojom RGB dioda (192 komada 8mm APA106). Diode su razmještene u dvanaest prstena složenih u toranj, u dvije grupe od 96 dioda. Svaka grupa dioda je serijski povezana na jedan izlaz mikrokontrolera i međusobno stvaraju niz svjetlosnih efekata (sinusni val, spirale, sfera, rotacija, oval, ..).
Prstene, bazu i poveznice učenici su projektirali u Tinkercadu i isprintali na 3d pisaču Prusa I3MK3 a povezivanje izvoda dioda napravljeno je uz pomoć bakrenih žica. Za napajanje sklopa iskorištenoj ne napajanje za stolna računala. Sklop i napajanje stavljeni su u kućište projektirano u Tinkercadu i ispisanu na 3d pisaču.
U toku izrade nastale su i nove ideje da se sklop u budućnosti poveže sa izvorom neke digitalne glazbe na osnovu kojeg će nastati novi svjetlosni efekti (digitalni light show).

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Dodatni materijali
Autori projekta
Mentor:

Željko Brček

Učenici:

Luka Vuković, Gordan Pecikozić, Ivan Žufika , Gabrijel Đurišević