Moderna povijest

OŠ Bakar, Bakar

Kada smo počeli razmišljati o temi Digitalna umjetnost, iskreno, nismo baš bili sigurni što napraviti. Nas glazba nas pokreće. Svatko ju doživljava na svoj način – nekoga smiruje, drugoga pokreće…Svjetlosni efekti su također vrlo važan dio našeg života. Svagdje vidimo svjetlosne efekte, reklame… Mladi jako vole LED trakice lijepiti po svojim prostorima i uživati u njihovim vratolomijama koje one mogu proizvesti u kombinaciji sa glazbom. U ovome projektu pokazat ćemo vam kako pametnu LED traku iskoristiti za stvaranje light show efekata i pomoću glazbe.
Nadalje, sjetili smo se da umjetnost doseže daleko u povijest i da nije bitno samo pustiti glazbu, uživati u LED trakicama i biti zadovoljan. Stoga smo u projekt unijeli dašak umjetnosti, ali i povijesti našega kraja, predivan grb našeg malog gradića Bakra. Naime, postoje dokazi da je naš grad postojao još u antičko doba, u njemu su se birali mnogi političari, mnoge bitke bile su vođene za posjedovanje toga grada. Vjerujete li da je Bakar na prelazu iz 18. u 19. stoljeće bio najveći hrvatski grad po broju stanovnika?
Umjetnost je također i stvaralaštvo, stoga smo za naš rad upotrijebili autorsku pjesmu učiteljice Alme Hess koja progovara o ljubavi djece prema našoj školi . I eto tako nastao je naš rad.
Dijelovi koji su potrebni:
Arduino mikrokontroler
Zvučnik
LED traka
Kondenzator
Otpornik
Spojni vodiči
USB kabel
Računalo, mobitel ili neki drugi izvor glazbe
Produžni kabel sa USB utorima ili računalo kao izvor napajanja

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Adriana Mihalić Šebelja

Učenici:

Ana Mutnjaković, Lovro Perušić, Viktor Crnković