LEGO Razredna meteorološka stanica ” Vakula “

OŠ Malinska – Dubašnica, Malinska

Ideja završnog rada bila je napraviti LEGO razrednu meteorološku stanicu koja će pomoću boja na led traci pokazivati temperaturu prostora, a pomoću lego likova, dječaka s kišobranom i djevojčice u kratkoj odjeći, pokazivati količinu vlage u zraku- kišno/suho vrijeme.
Pomoću Neuron programa programirali smo da senzor temperature očitava temperaturu okoline te informaciju prikazuje pomoću boja se na led traci – plava (< ili = 22), narančasta (>22, ali < ili = 28), crvena ( > 28). Za svaku boju pale se po dva svjetla. Pomoću neuron programa programirali smo i senzor vlage koji , ovisno o količini vlage u prostoru , pomoću servo motora, pokreće muški i ženski LEGO lik. Ako je vlaga < ili = 40% ,elektromotor se zakreće iz neutralnog položaja te djevojčica izlazi iz stanice najavljujući suho vrijeme. Ako je vlaga > 60 %, elektromotor se zakreće u suprotnu stranu te izlazi dječak s kišobranom najavljujući vlažno/kišno vrijeme. Ukoliko je vlaga optimalna, između
40 % i 60 % dječak i djevojčica stoje u neutralnom, vodoravnom položaju. Razredna stanica izrađena je od Lego kockica i plastičnih vatrogasnih stepenica, uz pomoć žice, plastelina, gumica i kartona. Prvo smo napravili Neuron programe, a zatim smo izgradili LEGO stanicu. Oblikom smo je prilagodili neuron setu i izlazećim likovima. Led traku postavili smo iznad stanice da bude vidljiva. Ova Lego meteorološka stanica nalazi se u našem razredu. Svakodnevno nas obavještava o temperaturi i vlazi zraka.

Fotogalerija stvaranja završnog rada
Videoprezentacija završnog rada

Programski kodovi
Autori završnog rada
Mentor:

Ivana Mišković

Učenici:

Vid Mišković, Karlo Kuti, Niko Mišković i Fran Cindrić