Kontrolni indikator osvjetljenja interijera

OŠ Bartola Kašića Vinkovci

Ovaj sklop je izuzetno koristan za postizanje energetske učinkovitosti, jer omogućava automatsku kontrolu osvjetljenja temeljenu na stvarnoj razini osvjetljenja u prostoriji.

Osim što pruža praktično rješenje za prilagodbu osvjetljenja, sklop može znatno doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije. Korištenjem LDR-a, sklop neprekidno mjeri razinu svjetlosti u sobi i prilagođava intenzitet svjetla LED-icama prema tome. Na taj način se sprječava nepotrebno osvjetljavanje prostorije kada je dovoljno prirodno svjetlo prisutno ili kada je prostorija prazna.
Kako bi se ovaj projekt izveo potrebni su sljedeći dijelovi:

Arduino pločica
5 LED-ica
5 otpornika (330 Ω)
LDR (osjetnik svjetla)
Žice za spajanje
Nakon što se sve komponente skupe, LED-ice se mogu spojiti na pinove pomoću otpornika. LDR se spoji na pin 2 i GND pomoću žica. Nakon toga, Arduino pločica se spoji na računalo te se u Arduino razvojnom okruženju učita gore navedeni program.
Kada se program pokrene, pet LED-ica će se prilagođavati prema osvjetljenju u sobi, što će pružiti korisniku vizualni indikator trenutnog stanja.

Sveukupno, ovaj sklop pruža inteligentno upravljanje osvjetljenjem prostorije, osiguravajući optimalnu svjetlinu samo kada je to stvarno potrebno. Kombinacija prilagodljivosti LDR-a i energetski učinkovitih LED-ica omogućuje smanjenje ukupne potrošnje električne energije, pridonoseći održivijem i ekonomičnijem načinu korištenja električne energije u svakodnevnom životu.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Vedran Menđušić

Učenici:

Filip Ivandić i Filip Japundžić