IoT meteorološka stanica

Srednja škola Marka Marulića Slatina

U dvorištu škole nalazi se plastenik koji koriste i o kojem brinu učenici agroturističke struke. Budući da su im potrebni određeni mikroklimatski podaci za uzgoj kultura u njemu, dosjetili smo se načina na koji bi im potrebni podaci bili nadohvat ruke, odnosno, uvijek pri ruci – na zaslonu mobitela.
Naša meteo stanica prikupljanje podataka temelji na senzoru BME680 i mikrokontroleru Dasduino CONNECTPLUS. BME680 je atmosferski senzor koji mjeri tri veličine: temperaturu, tlak i vlagu u zraku.
Osim senzora kojeg smo spojili na Dasduino i isprogramirali koristeći postojeća znanja, ali i radionice tijekom projekta Generacija NOW, dodatan trud uložili smo kako bismo proučili i odabrali odgovarajuću IoT platformu kojom bismo povezali naš uređaj s internetom. Arduino IoT Cloud je upravo platforma koja omogućava interakciju Dasduina i mobilnog uređaja. Naša meteo stanica je IoT projekt u kojem putem mobilne aplikacije očitavamo stanja senzora spojenog na Dasduino te prikazujemo očitane vrijednosti na aplikaciji.
Napajanje se izvodi putem solarnog panela snage 1 W kojeg smo spojili na punjač CN3065 i stabilizator napona 5 V. Panel i punjač služe nam da bismo punili Li-Ion bateriju 18650 kapaciteta 2900 mAh. Napon baterije je 3.7 V i on je dovoljan za napajanje meteo stanice.
Prilikom izrade ovog IoT uređaja koristili smo 3D printer za izradu kućišta kojeg smo modelirali u programu Tinkercad.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Dodatne fotografije
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Darko Špoljarić

Učenici:

Benjamin Bore Lazić, Noa Nemet