IoT METEO OS IGK SB

Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić”, Slavonski Brod

Ovaj elektronički uređaj zamišljen je kao prijenosni, mobilni uređaj za mjerenje tlaka zraka, temperature i vlažnosti. Osim što mjeri, podatke prikazuje na malome ekranu ali ih i šalje internetom na mobilni uređaj.

Uređaj možemo prenijeti gdje god želimo jer se napaja prijenosnom baterijom i izmjeriti navedene podatke. Tako možemo, na primjer, prošetati školom, izmjeriti temperaturu u svakoj učionici, te povećati ili smanjiti grijanje. Ili možemo uređaj ostaviti neki dulji period u učionici, pratiti i bilježiti temperaturu te podesiti grijanje na neku optimalnu vrijednost, sve u smislu očuvanja i pametnog trošenja energije i prirodnih resursa.

Elektronički uređaj sastoji se od MKR1000 mikrokontrolera, BME260 senzora za temperaturu, vlagu i tlak, OLED ekrana i baterije. Također smo dizajnirali i na 3d printeru isprintali kućište za uređaj, kućište koje ga štiti od dodira, kiše i sunca, ako bi ga ostavili negdje vani.

Na računalu smo napisali program, prenijeli ga na MKR1000 te ga još povezali s Blynk aplikacijom koja bežičnim internetom komunicira s kontrolerom i prikazuje te podatke na mobitelu. Aplikacija nam omogućuje da ne moramo u svakom trenutku biti uz uređaj, već da imamo pristup podatcima bilo gdje da se nalazimo. Blynk aplikacija prikazuje trenutne vrijednosti, ali i bilježi vrijednosti unatrag godinu dana i više.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Tomislav Lačić

Učenici:

Erik Krajnović, Tin Horvatović