IoT izmjenična sklopka

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Često se zna dogoditi da napustimo stan, kuću ili neki prostor te se nakon nekog vremena zapitamo jesmo li ugasili svjetlo? Pametna rasvjeta omogućava nam da na zaslonu mobitela provjerimo da li nam je svjetlo ostalo upaljeno ili ugašeno. Osim toga, ovaj uređaj omogućava paljenje/gašenje rasvjete s dva različita mjesta (izmjenična sklopka).
Prilikom izrade ovog projekta koristili smo Dasduino CONNECTPLUS iz kompleta kojeg smo dobili, relej, spojne vodiče, tipkalo, mobitel i rasvjetno tijelo. Posebno smo morali paziti i pridržavati se pravila za rad na siguran način jer smo za napajanje koristili napon gradske mreže 230 V!
Programski kod izrađen je u Arduino IoT Cloud platformi, a za prikaz stanja na mobitelu koristili smo Arduino IoT Remote aplikaciju.
Pametnom rasvjetom, odnosno, paljenjem/gašenjem rasvjetnog tijela upravlja se s dva mjesta: fizičkim prekidačem (tipkalom) i/ili virtualnim prekidačem na zaslonu mobitela. Upravo taj virtualni prekidač omogućava nam da provjerimo da li je rasvjetno tijelo ugašeno iako nismo u prostoriji u kojoj je ono postavljeno.
Prikazani rad je prototip kojeg ćemo ugraditi u naš laboratorij za robotiku i umjetnu inteligenciju kako bismo upravljali rasvjetnim tijelom s dva mjesta.

Fotogalerija stvaranja projekta
Fotogalerija učenika
Dodatne fotografije
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi

Autori projekta
Mentor:

Darko Špoljarić

Učenici:

Benjamin Bore Lazić, Noa Nemet