HOBOTIC 2.0 elektronički didaktički uređaj

Dom mladih Rijeka, Rijeka

Platforma, koja se mora primijeniti na sintesajzeru i prilagoditi obliku i udaljenosti od tipki, upravljana je iz “mozga” koji se temelji na ARDUINU MKR1000 Wi-Fi. Fizička kontrola tipki dobiva se pomoću elektromehaničkog sustava koji se sastoji od 8 servomotora. Nosi ime HOBOTNICA jer ima osam ticala tiskana u PLA s 3D printerom. Ta su ticala upravljana servomotorima kroz jednostavan, ali precizan sustav poluga. Sa 8 servomotora moguće je svirati preko jedne oktave i to samo bijele tipke.
NAPAJANJE Arduino se napaja preko USB-a računala, a servomotori se napajaju preko adaptera 230 V / 6 V. Na eksperimentalnoj pločici je napravljen razvod napajanja za 8 servomotora.
MEHANIČKI DIO Sva potrebna struktura za 8 ticala, 8 servomotora i ARDUINO prihvaćena je vijcima. Sve je dizajnirano u Tinkercadu i tiskano na 3D printeru. Ticala su uvučena u osovinu od čelika promjera 6 mm. Svaki servomotor je spojen s ticalima pomoću prijenosnih poluga dobivenih glačanjem čelične žice promjera 1 mm. Žica se nakon glačanja presavija unazad kako ne bi ispadala iz ležišta. Duljina prijenosnih šipki nije ista za sve servomotore pa to valja strpljivo prilagoditi.
KODIRANJE U ARDUINU IDE programiran je demo kôd za pjesmicu „Bratec Martin“. Mobilna aplikacija izrađena u Blynku je napravljena samo kao demonstracija da se i preko mobitela može svirati. Tapkanjem po tipkama zaslona sučelja aktiviraju se pojedini prsti HOBOTNICE i čuje se ton.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Marino Čikeš

Učenici:

Matijas Predovan i Eugen Miloš