FotoBrod

Krapinski informatički klub KRIK, Krapina

FOTOBROD je brod dizajniran za podvodno fotografiranje i snimanje. Sastoji se od dva motora, dvije kamere, odašiljača za video signal i Arduino MKR 1000 mikrokontrolera.
Model broda izradili smo u CATIA-i i ispisali na 3D pisaču u nekoliko dijelova. Sve komponente su zalemljene na vlastitu tiskanu pločicu. Za kretanje se koriste DC motori s prijenosom koji su napajani pomoću dvije 18650 baterije u seriji (8.4V). Brod sadrži dvije kamere, jedna od njih se koristi za podvodno snimanje (1080p na memorijsku karticu), a druga služi za lakše upravljanje te se nalazi na vrhu broda. Video signali obje kamere spojeni su na relej (NC i NO kontakt) zajedno sa odašiljačem (COM kontakt). Pomoću Arduina može se upravljati relejom kako bi birali koju kameru želimo koristiti za gledanje na aplikaciji. Pošto video odašiljač radi na 5.8GHz, koristi se vanjski prijamnik za mobitel koji se spaja putem USB kabla. Upravljanje ostvarujemo vlastitom Android aplikacijom (Java). Na Arduinu se nalazi web poslužitelj koji ovisno o URL-u na koji je poslan zahtjev upravlja s motorima ili relejom. Kad se na aplikaciji klikne bilo koji gumb ili pomakne klizač, šalje se zahtjev Arduinu.
Kombinacijom modernih tehnologija stvorili smo uređaj koji nam omogućuje da snimamo i fotografiramo podvodni svijet te iznosimo umjetnost iz dubina na površinu.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Dodatni materijali
Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Goran Dolovčak, Stjepan Šalković

Učenici:

Patrik Kos, Lovro Frgec, Jakov Gmaz, Niko Vrgoč