Batik sa RGB diodama

Društvo za robotiku Istra

Batik je stara tehnika ručnog oslikavanja tekstila, svile, rižinog papira ili nekog sličnog materijala sa bojama i voskom.
Tri su osnovne boje su crvena, zelena i plava. Miješanjem bilo koje dvije osnovne boje ne može se dobiti treća osnovna boja, a miješanjem dvije ili tri osnovne boje u različitim omjerima mogu se dobiti svi drugi tonovi boja. Osnovna ideja nam je bila da se miješanjem boja na batiku i pozadinskog osvjetljenja koje stvaraju RGB diode stvara slika na batiku u tisućama različitih verzija. Osim što je slika jako dekorativna i stalno se mijenja, slika ujedno može služiti i kao dekorativno prigušeno svjetlo u nekoj prostoriji. Svjetlom se upravlja pomoću aplikacije na mobitelu.
Prvo smo izradili okvir za sliku i na okvir pričvrstili bijelu lesonit ploču. RGB traku smo izrezali na 5 traka, lemljenjem ih povezali i sa plastikom pričvrstili na bijeli lesonit.
Za izradu smo još koristili RGB traku WS2812BM60LW30E dužine 5m, ispravljač za napajanje RGB trake LRS-100-5, izlaz 5V, 18A, arduino MKR 1010, mobitel i nekoliko žica za povezivanje.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija projekta

Dodatni materijali
Programski kodovi
Autori projekta
Mentor:

Dragan Pantić

Učenici:

Enzo Kutić, Sandro Primc i Daniel Lukšić