Arduino pametna polica

KGZ – Knjižnica Augusta Cesarca, Zagreb

U knjižnicama postoji dio knjižničnog fonda koji se zove zaštićeni fond. Njega čini vrijedna i rijetka građa koja nije dostupna za posudbu nego samo za rad u knjižnici, za što je potrebno pitati knjižničara. Događa se da korisnici nisu upoznati s time pa ponekad sami uzimaju tu vrstu građe s namjerom da ju posude, a knjižničar može u tom trenutku biti za drugom radnom jedinicom i ne primijetiti da je netko uzimao tu građu.
Zbog toga smo osmislili Pametnu policu koja ima dva odvojena Arduino sustava s dva programska koda. Prvi dio se sastoji od magnetskog senzora smještenog na polici i magneta pričvršćenog na vratima. Kada se vrata otvore, tj. magnet se odvoji od senzora, zvučnik jednom zasvira melodiju i pali se crvena lampica koja ostaje upaljena sve dok su vrata otvorena. Dakle, zvučni i svjetlosni signal upozoravaju knjižničara da je netko otvorio vrata police.
Drugi dio ima ultrazvučni senzor smješten ispod knjige. Kada knjiga nije na polici, tj. kada je ona odmaknuta od senzora, pali se plava lampica te se na ekranu ispisuje tekst “Knjiga VANI!”. Kada je knjiga na polici plava lampica je ugašena, a na ekranu je cijelo vrijeme ispisan tekst “Knjiga OK”. Na taj način knjižničar je upozoren drugim svjetlosnim signalom te tekstualnom porukom da je netko uzeo knjigu s police.
Ovim projektom ostvarili smo dvostruki cilj u radu s djecom: naučili smo raditi s Arduino tehnologijom te smo upoznali djecu s pojmom zaštićenog fonda u knjižnici i načinom na koji se koristi.

Fotogalerija stvaranja završnog rada
Videoprezentacija završnog rada

Programski kodovi
Autori završnog rada
Mentor:

Tito Kliska

Učenici:

Viktor Lukšić, Josip Mustapić, Marko Poljak