3D printani dron

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci

Dronovi koliko god bili dobri, ipak mogu se poboljšati. No ispadaju skupe “igračke” prilikom vježbanja. Cilj nam je napraviti FPV (First Person View) dron kojim se mogu vježbati mogućnosti i vježtine pilotiranja. Konstrukcija je modularno 3D printana, kao i propeleri, amortizeri,… Elektronika je u 3D printanom kavezu koji štiti elektroniku od lomova prilikom pada. Ukratko, računamo na to da će se lomiti padati, razbijati i kotrljati na raznim mjestima. Prilikom prvih testiranja smo imali dosta lomova, zato se i zovu crash testovi.
Radi puno bržeg rada, dvosmjerna komunikacija je analogna. Prednja VGA kamera analogno odašilje signal prijemniku, tako da nema zastajkivanja, samo eventualnih smetnji koje će se očitovati kao šum na slici, ali će svakako biti aktualna slika bez zastajkivanja. Komandna stanica šalje dronu isto tako analogne signale da budemo sigurni da neće doći do zastajkivanja komandi. To ukupno dronu daje odlične i skoro trenutne mogućnosti manevriranja s latencijom daleko manjom od bilo čega što možemo postići digitalnim signalom.
Dron ima 4 motora, koje u kombinaciji s 4 ćelijskom Li-Po baterijom mogu dati ukupno skoro 2 kW snage, što dron čini izuzetno jakim i izuzetno brzim s mogućnosti postizanja brzina preko 100 km/h.

Fotogalerija stvaranja projekta
Videoprezentacija završnog rada

Programski kodovi
Autori završnog rada

Mentor:

Danijel Pobi

Učenici:

Đuka Jozić